Regjeringen stoppet NGU i viktige målinger av stråling

Pensjonistpartiet i Sør-Trøndelag krever at regjeringen igjen prioriterer NGU sine målinger fra fly for å kartlegge bl.a. målinger av Radon.

Mellom 250 og 300 nordmenn pådrar seg lungekreft hvert år som følge av langvarig eksponering av for høye konsentrasjoner av radon i luft innomhus.

Ved hjelp av fly og helikopter har NGU gjort omfattende målinger av naturlige bakgrunnsstråling fra uran i bakken i store deler av landet. NGU, i samarbeid med Statens strålevern, har gjort kartene kjent. Dette er et godt hjelpemiddel for kommunene, både når de skal prioritere målinger av radon i eksisterende boliger, og når de planlegger nybygging.

Dessverre så mangler det fremdeles kart over mye av landet derav spesielt Midt-Norge.

Norge har betydelige mineralressurser, og regjeringen sier de vil legge til rette for vekst i mineralnæringen. Satsing på kartlegging av mineraler, en effektiv og god mineralforvaltning og tilrettelegging for raskere planprosesser ved større mineralprosjekter er viktige tiltak.

Det er derfor forkastelig at regjeringen stoppet midlene til NGU sitt arbeid med å kartlegge hele landet.

Som følge av utfordringene flyktningsituasjonen i Europa medfører for Norge så ble ikke bevilgningen til kartleggingsprogrammene for geofysisk kartlegging i Sør- og Nord-Norge videreført i 2016. Regjeringen sier at Regjeringserklæringens målsetning om økt satsing på mineral-kartlegging og på mineralnæringen står fortsatt ved lag.

Pensjonistpartiet i Sør-Trøndelag ser det da som naturlig at bevilgningene igjen kommer på neste års statsbudsjett.

Svein Otto NilsenFylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Sør-Trøndelag