I 2009 startet fire sett foreldre med å etablere et bofellesskap i Orkdal for sine ungdommer med ekstra hjelpebehov. I dag sitter de igjen kun med utgiftene til grunnundersøkelsene.

Boliger for flyktninger

Tomta på Evjen skal nå brukes til bygging av boliger for flyktninger og andre vanskeligstilte personer. Foreldrene til de fire ungdommene ønsker derfor å få refundert utgiftene de hadde til grunnundersøkelser.

- Riktignok dreier det seg kun om litt over 20.000 kroner, men for oss og ungdommene våre er det likevel mye penger, sier Jan Arne Ervik, far til Jørgen Ervik.

Tomta var klar

Arbeidet med å etablere bofellesskapet for de fire ungdommene, startet allerede i 2009. Ønsket til de fire ungdommene var å få flytte hjemmefra, og få bo i et fellesskap som var trygt, og sammen med mennesker de kjente seg trygge sammen med.

Vinteren 2014 sto Åge Solbu Knudsen, Jørgen Ervik, Mario Juan Pablo Kvernberg og Guri Bjørset Berdal fram i avisa og fortalte om drømmen om å få sitt eget hjem. Tomta på Evjen, som kommunen hadde stilt til rådighet for dem, sto klar. Alt var klart for å sette i gang bygging av rekkehuset som skulle romme fem leiligheter. De manglet bare en beboer for at bofellesskapet skulle være komplett, og for at bygginga skulle være økonomisk forsvarlig.

Smuldret hen

Så døde mor til Mario, Torill Kvernberg.

- Hun var en motor i prosjektet, sier Ervik.

Han minner om at dette på alle måter er ei sårbar gruppe, som ikke har store ressurser å øse av. Det ble også usikkert rundt en av de andre beboerne som hadde fått jobb i Hemne, noe som gjorde det mindre aktuelt å bosette seg i Orkdal.

Det lyktes dem heller ikke å få andre beboere inn i fellesskapet, og sakte smuldret drømmen hen.

- Så kom den store nasjonale dugnaden med bosetting av flyktninger, sier Ervik.

Tomta, som så langt var stilt til rådighet for de fire ungdommene med hjelpebehov, ble i begynnelsen av 2016 vedtatt solgt for å bygge 12 flyktningboliger. Tre av leilighetene blir stilt til rådighet for ungdommene som i utgangspunktet hadde planer om å etablere seg i fellesskapet.

Høy pris

Ervik har ingen problemer med å se behovet for den nasjonale dugnaden for flyktningene. Samtidig synes han de som gruppe betaler en vel høy pris i form av grunnundersøkelsene. Han ser det heller ikke som en heldig løsning at ungdommene skal flytte inn i det nye boligprosjektet ettersom de er en sårbar gruppe.

- Vi vet ingen ting om hvem som kommer til å bo dere senere. En ting er i alle fall sikkert; og det er at rus og våre ungdommer er en dårlig kombinasjon, sier Ervik som mener det må være enkelt for kommunen å betale tilbake 21 725 kroner som ungdommene har betalt for grunnundersøkelsene.

- I den store sammenhengen er dette småpenger for kommunen, men mye penger for ungdommene, påpeker han.

Kommunen har derimot avvist søknaden fra foreldregruppa om tilbakebetaling med den begrunnelse at «de ikke ser det urimelig at foreldregruppa dekker de relativt beskjedne utleggene den har hatt til å foreta støymålinger og grunnundersøkelser».

Kommunen viser ellers til at tomta har vært bundet opp mot foreldregruppa som interessenter i flere år, uten at prosjektet er blitt realisert.