Syria har vært blant de farligste stedene å leve de siste årene, er fjellkommunen Rindal med sine rundt 2000 innbyggere blant verdens fredeligste og tryggeste steder på jord. I løpet av året vil kommunen få økt innbyggertallet, når 10 nye flyktninger søker denne tryggheten og bosetter seg i nordmørskommunen. Da vil Rindal totalt ha tatt i mot 37 flyktninger fra Eritrea, Somalia og Syria.

I en såpass liten kommune som Rindal kjenner alle alle. Men for de nyankomne flyktningene er det ingen selvfølge å bli kjent med sine naboer, selv om man bor tett på hverandre. I Rindal har man imidlertid gjort grep som tar høyde for at flyktningene raskt skal integreres. Man har innført ei fadderordning, som innebærer at hver flyktning får en lokal fadder som hjelper til med praktiske utfordringer - alt fra innkjøp av møbler til legebesøk og leksearbeid. Men kanskje den aller viktigste gevinsten ved en slik fadderordning, er at den bidrar til å viske ut barrieren mellom fremmede og gjøre alle til én. Med andre ord, knytte vennskapsbånd mellom flyktningene og lokalbefolkningen slik at ingen blir fremmed og utenfor. Uten slik aktiv innsats fra kommunen, er det nemlig lett at flyktningene isolerer seg og føler seg henvist til å pleie nettverk blant hverandre. I Rindal bidrar fadderne til å sluse flyktningene inn i idrett, kultur og andre aktiviteter som danner fundamentet for et lokalsamfunn.

Ei stor utfordring som mange flyktninger møter i Norge, er byråkratiet, eller rettere sagt - navigere i byråkratiet. I Norge forsøker en del å skape inntrykk av at flyktninger bæres på gullstol, overøses med penger og får alt de peker på. Slik er det ikke. Spesielt enslige flyktninger har lite å rutte med. Enslige flyktninger over 25 år får rundt 12500 kroner netto i måneden å rutte med, mens de under 25 år får rundt 10500 kroner. Av dette skal det betales husleie, strøm, telefon og for eksempel busskort, og en god del får det rett og slett ikke til å gå rundt. For å få hjelp, trenger man å oppsøke byråkratiet vårt. Og for flyktningene er det ikke like lett å finne veien til og sammenhengen mellom kommune, NAV, Husbanken o.s.v. Ei fadderordning som i Rindal, hjelper flyktningene til å finne fram både i lokalmiljøet og i den offentlige jungelen. Dermed unngår man mye frustrasjon som lett kan fortrenge et positivt fokus.

Rindal har virkelig gjort en innsats for at mennesker på flukt skal få det godt. Og det fortjener både kommunen og innbyggerne ros for.