For et par uker siden begynte elementene i heltre å ankomme Evjen skole, og nå er rindalsbedriften Vibo godt i gang med å sette dem sammen.

Rask bygging

- Om to-tre uker regner vi med å ha fått opp skroget, forteller Pål Sande som er markedssjef hos Vibo. Den nye delen av Evjen skole vil være på rundt 1400 kvadratmeter, fordelt på to plan.

Å bygge med massivtre har en rekke fordeler. Én av dem er at det går kjapt.

- Vi regner med ei byggetid på vel ti måneder. Skolen skal være klar for innflytting i oktober, sier Sande.

Lagvis

Massivtre er betegnelsen på en byggemetode der treplanker setter sammen til store elementer. Plankene legges lagvis, vekselvis vannrett og loddrett.

Det klan være fra tre til ni lag, alt etter hvor tykke elementer man vil ha.

Leilighetsbyggene på Rosenvik er det første massivtrebygget i Orkdal, mens Evjen er den første skoleutbygginga der denne metoden benyttes.

- Går veldig bra

Dette er ikke første gang Vibo jobber med massivtre. Det var den samme byggemetoden som ble benyttet ved Rindal skimuseum. Men dette er første gang at de setter opp et stort bygg i sin helhet der massivtre er måten å bygge på.

- Det går veldig bra så langt, sier markedssjefen, og får medhold hos anleggsbas Bård Gåsvand.

- Det er behagelig å jobbe med tre, sier Gåsvand.

Bedre miljø

Foruten at det går raskt å bygge med massivtre, er CO2-utslippene redusert til halvparten samt at det fysiske arbeidsmiljøet blir bedre.

- Arbeiderne unngår betongstøv, det blir et tørrere og triveligere klima og det er mindre belastende, sa avdelingsleder i Veidekke, Arnfinn Aune da ST i fjor snakket med ham om det største massivtreprosjektet i sitt slag i Europa; de 632 studenthyblene som Veidekke har bygd i Trondheim.

Nøyaktighet

- Dette er et veldig interessant prosjekt for oss. Vi må tenke på en annen måte, og det er enda større krav til nøyaktighet sammenlignet med bygg i betong, sier Gåsvand som sammen med kollegene var i ferd med å montere sammen 15 centimeter tykke elementer i går.

- Disse skal fôres ut og isoleres på begge sider, sier Gåsvand som opplever en økende interesse for massivtre.

Mange oppdrag

Vibo har vunnet en rekke store byggeoppdrag i Orkdal de siste årene. Rindalsbedriften har opparbeidet seg et godt rykte, ikke mindt fordi byggene deres holder høy kvalitet og har få feil - noe som blant andre Tobb har kommentert etter at boligbyggelaget kom inn på orkdalsmarkedet.

Evjen-prosjektet vant de i konkurranse med flere store nasjonale entreprenører.