Mens regntunge skyer lå lavt over snøen nede i lavlandet, var skiforholdene ypperlige oppe i løypene til Fjellmann idrettslag. Søndag formiddag hadde 60 unge skiløpere i alderen to til 13 år funnet vegen til Hoston.

- De kommer fra hele dalen, fra alle skolekretsene, kunne en fornøyd leder for idrettslaget, Bjarne Nordsteien, konstatere. Han var også fornøyd med forholdene denne søndagen, selv om den på forhånd meldte vårsola glimret med sitt fravær.

- Vi har holdt på å kjøre opp spor her i tre dager nå, med alt snøværet vi har hatt. Det snødde lett i formiddag også, men nå har vi plussgrader, sier Nordsteien.

Får gå lengste løypa

Inn fra venstre kommer 11 år gamle Bjørnar Tromsdal susende, med solbriller på nesa og startnummer 74 på brystet. Han er klar til å kaste seg ut i den lengste løypa på 2,5 kilometer, og får tommel opp fra Nordsteien.

- Den lengste løypa er for de eldste, men de som vil får lov til å gå den, sier Nordsteien.

Det er Bjørnar fornøyd med.

- Den andre løypa er så kort. Og jeg blir 11 år i april, forteller han.

På spørsmål om han er en ivrig skiløper, svarer han «litt sånn bob-bob».

- Men jeg har gått alle trimrennene her, og jeg var med på rennet på Aspbølsaga. Jeg håper å få med meg de andre rennene i ST-karusellen også, sier han før han må hive seg rundt igjen for å stille opp til start.

Barneskirenn, ikke VM

Kort etter går startskuddet, og en flokk ivrige unger kaster seg av gårde i sporet. Ingen ser ut til å huske på at dette rennet skal foregå med klassisk teknikk, og samtlige skøyter av gårde. På startstreken står de voksne igjen og humrer.

- Det får bare gå, dette er ikke VM, sier Nordsteien og ler.

Oppe i den korteste løypa er Johanne og Maiken, begge seks år, i ferd med å kare seg opp den siste bakken til målstreken. Mens Johanne deiser ned på bakken og lar seg skli ned igjen, blir Maiken tatt imot av mamma Aina Dalen Wuttudal.

- Jeg går på ski nesten hver dag, forteller Maiken.

- Og så er vi med på trimrenn en gang i uka, forteller mamma Aina.

Kjører opp mange mil

En litt snøfattig vinter har satt begrensninger for skileken for familien, som er bosatt i Hoston.

- Men vi har et fantastisk mannskap i Hoston som er flinke til å ordne skispor for oss, legger hun til.

Det setter Bjarne Nordsteien pris på å høre. Idrettslaget har ti mann som bytter på å ha vakt gjennom vinteren for å holde løypene oppe, og Nordsteien registrerer at det umulig bare kan være folk fra bygda som bruker løypene.

- Vi kjører opp mellom fire og fem mil løyper. Man kan gå herfra og helt til Knyken på oppkjørte spor hvis man vil. Det legges ned en betydelig innsats, og idrettslaget har brukt over 100.000 kroner på merking av løyper. Vi har ni trimkasser ute, og i fjor ble det registrert litt over 7000 enkeltturer i bøkene. Litt over 1000 enkeltpersoner sto for turene, og det er godt gjort når det bor bare 250 mennesker i Hoston, sier Nordsteien fornøyd.