Hemne

Ifølge ordfører Odd Jarle Svanem, skyldes dette inntekter som er vanskelig å forutse. Blant annet gjelder det statlige overføringer til livsopphold for flyktninger.

— Kommunene får utbetalt et beløp til dette formålet, som kommunen via Nav i neste omgang flyktningene får utbetalt til livsopphold, sier Svanem.

Vurderer gode formål

Men Nav har også gjort noe annet som i aller høyeste grad bidrar til plusstallene.

— Nav har sørget for at mange flyktninger er kommet i arbeid tidligere enn antatt. Dermed får de utbetalt lønn, og penger til livsopphold opphører. Dette er penger vi slipper å betale tilbake og som dermed kommer på «bunnlinja» i regnskapet, sier ordføreren.

Overskuddet, eller det som formelt heter mindreforbruket, settes i første omgang på fond i sin helhet.

— Deretter vil behandle sak for sak når det gjelder å bevilge penger til gode formål. Vi kommer til å ta stilling til dette i mars eller april, sier han.

Uforutsigbart

— Hver høst starter budsjettbehandlinga med flere millioner kroner i minus, penger som dere politikere må finne. Hvordan rimer det med at det nå er store plusstall?

— Jeg skjønner at folk kan tenke slik. Men det handler som sagt om at kommuneøkonomi kan være veldig forutsigbart, spesielt på inntektssiden. Se bare på Orkdal, som i fjor fikk et resultat på over 40 millioner. Kommune-Norge er slik, sier Odd Jarle Svanem.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300