Donald Trumps presidentordre om å stramme inn abortbestemmelsene er å spille russisk rulett med den globale kvinnehelsen. Nå må Norge ta et lederansvar i kampen for å trygge kvinners helse.

Noe av det første Trump valgte å bruke presidentembetet sitt på, var å gjeninnføre den såkalte munnkurvregelen, også kjent som «the gag-rule». Denne regelen stopper effektivt amerikansk statsstøtte til organisasjoner som informerer om abort. Dette vil vanskeliggjøre livsviktig arbeid for kvinners reproduktive helse og kvinners frihet til å ta egne valg overegen kropp. En slik politikk vil bidra til flere livsfarlige aborter verden over.

Arbeid for trygge aborter redder liv. Mangel på trygge aborttilbud gir ikke færre aborter, det gir flere farlige aborter. Nesten 7 millioner kvinner i utviklingsland blir årlig behandlet for komplikasjoner fra usikre aborter. Over 20 millioner aborter skjer årlig i skjul og på en farlig måte. Med de nye innstrammingene vil enda flere liv settes i fare.

I flere land som tidligere har tatt kvinnehelse på alvor blant annet Polen og Portugal, ser vi at kvinners rettigheter er under press fra konservative krefter. Også i Norge har regjeringen, med støtte fra KrF og Venstre, kuttet i støtten til International Planned Parenthood Federation, som er blant organisasjonene som rammes hardest av President Trumps kutt.

Norge har alltid vært et foregangsland på kvinnehelse. Vi må derfor ta aktivt ansvar for å demme opp for den politikken som nå rammer kvinner verden over.

Vi må styrke organisasjoner som fremmer trygge aborter og kvinnehelse internasjonalt. Vi må også styrke og samarbeide med norske bistandsorganisasjoner for å sørge for at kvinner verden over får den hjelpen kvinner i Norge kan ta for gitt.

På den internasjonale kvinnedagen krever SV at Norge tar en lederrolle for å fremme arbeidet for kvinners helse og reproduktive rettigheter globalt.

Lars Haltbrekken, Mona Berger og Nisrin El Morabit

Stortingskandidater for SV Sør Trøndelag