Vi skriver 9. mars og har herved lagt den internasjonale kvinnedagen bak oss. De fleste har ikke markert dagen nevneverdig, annet enn at vi har gratulert hverandre lett med dagen. På 70-tallet, da kvinner gikk i tog for å markere kvinnekampen, gikk ikke 8. mars upåaktet hen, selv om det også den gangen var motstandere mot det kvinnesaksforkjemperne sto for. Den gangen besto 8. mars av paroler som lik lønn for likt arbeid, nei til vold mot kvinner, barnehageplass for alle.

Audhild Øye, redaktør Foto: Silje Asbjørnsen

rundt den internasjonale kvinnedagen har gått i bølger. De fleste er enige i at kvinner og menn skal ha samme lønn for samme arbeid. Enige er vi også i lik rett til utdannelse, uavhengig av hvilket kjønn vi har. Og selvsagt må alle unger ha rett til barnehage, uavhengig av hvor de bor. Det er også enighet om at vold mot kvinner ikke må finne sted i noen samfunn.

Kvinnekamp gjennom årene har i stor grad handlet om at kvinner skal ha rettigheter på lik linje med menn, og at kvinner skal slippe fri fra tyranni i form av vold og frihetsberøvelse samt ikke ha samme rettigheter som menn når det gjelder utdannelse og jobb.

Jo visst har vi kommet langt på mange områder. Unge foreldre praktiserer mer likestilling enn sine foreldre, unge kvinner har gode utdannelser og jobber som var utenkelige for noen tiår siden. På den intellektuelle nivået kan vi kanskje si oss fornøyde. Mange av de åpenbare hindringene for at kvinner skulle få utrettet sine mål, er borte, selv om det fortsatt er noen mentale hindringer i hodene hos begge kjønn.

Mer alarmerende er kvinneidealene som dyrkes i form av perfekte kropper, skjønnhet, ungdom og glansede hjem som symboliserer rikdom og vellykkethet. Når kvinner legger seg under kniven for å forvandles til unge, vellykkede, vakre skjønnhetsidealer, forteller det at kvinnekampen aldri tar slutt, og at mange kvinner fortsatt lar seg styre av skapte idealer og fordommer. At kvinner opererer seg i underlivet for at kjønnsleppene skal ta seg godt ut, forteller om en sørgelig mangel på bevissthet og etiske verdier. Kampen er ennå ikke over.