Denne hegla gikk Tour de Knyken av stabelen i Knyken skisenter for 9. gang. Det populære arrangementet lokket 280 løpere til startstreken i strålende solskinn. 11 år gamle Helga Tungen fra Orkdal IL har gått Tour de Knyken flere ganger og var i år først til toppen i sin klasse. Den tøffe stigningen opp en kraftanstrengelse av de sjeldne som løperne aldri er borti ellers i sesongen.

Tungen hadde et lite forsprang inn i bakken og det tok hun godt vare på og holdt konkurrentene på god avstand i det hun passerte målstreken.

- Det var tungt. Jeg gikk ut med fem sekunders ledelse etter prologen og hadde i grunnen ikke noe annen taktikk enn å gå så fort jeg kunne hele veien. Jeg følte ikke jeg kunne spare så mye på kreftene, sier den talentfulle langrennsløperen.

Blytungt

Først går løperne en runde på stadionområdet før de tar fatt på den bratte stigningen opp alpinbakken. Tungen sier hun gruer seg litt hvert år, men at det også er ganske artig.

- Det er veldig tungt å komme inn i bakken og se opp at det er langt igjen. Jeg gruer meg litt før vi starter, men når jeg har kommet i mål så er det i grunnen veldig artig, sier Tungen.

Tungen sier at hun pleier å øve seg litt i bakken.

- Det er vanskelig å gjøre det når alpinanlegget er åpent, men jeg har prøvd det noen ganger. I tillegg prøver vi bakken før vi starter, sier Tungen.

Flere idretter

11-åringen er en veldig aktiv jente som både driver med langrenn og skiskyting på vinterstid og spiller en del fotball på våren og sommeren.

- Det blir en del skitreninger og skiskyttertreninger i løpet av året. Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal satse på enda. Akkurat nå er begge deler veldig artig, sier Helga om å både gå langrenn og skiskyting.

Fornøyd med påmeldingen

Vanligvis har det vært mellom 180 og 200 deltakere siden oppstarten for ni år siden, men årets arrangement lokket langt flere deltakere.

- Vi har vel 280 løpere på startstreken og det er klar rekord. I tillegg er det mye foreldre og andre tilskuere i Knyken i dag og det er svært gledelig, sier rennleder Jan Olav Fagerholt.

De siste fire årene har solen skint fra blå himmel og det var intet unntak i dag.

- Det er nesten slik at vi skulle arrangert Tour de Knyken hver helg, når du ser på forholdene og været i dag, sier Fagerholt fornøyd.

God rekruttering

Fagerholt har ikke særlig tro på at rekrutteringen til skisporten er på vei nedover.

- Det blir jo diskutert mye det der, men i dag har vi nesten 200 løpere i alderen 9 til 12 år på startstreken og det viser jo kanskje at rekrutteringen ikke er så verst likevel.

Som vanlig var det lite å si på forholdene. De siste årene har solen skint fra blå himmel under Tour de Knyken.
Rennleder Jan Olav Fagerholt var meget fornøyd med både været og påmeldingen.
Til sammen hadde 280 deltakere meldt seg på Tour de Knyken og det var klar rekord. Langs alpinbakken står foreldre og heier løperne opp.
Etter målgang ligger løperne strødd i målområdet og hiver etter pusten.