Fredag klokka 22.42 den 22. april i fjor, går alarmen i Meldal. Geir Arne Steigedal, innsatsleder på skiftet, løper raskt ut i utrykningsbilen som står i garasjen. Det er vanlig at innsatsleder har bilen hjemme. Da sparer han verdifulle minutter ved å slippe å kjøre innom brannstasjonen.

«Utforkjøring på Fv 701», lyder den første meldinga.

Les også: Tilstanden til 15-åringen er stabil

Får ikke opp dørene

Det første som møter ham, er et nedkjørt autovern. Ellers er det bekmørkt og stille, bare lyden av Orkla som renner rett nedenfor. Men opp fra skråningen kommer en ung mann. Han kan fortelle at bilen han kjørte ligger på taket uti elva, og at det ligger ei jente inni bilen. Hun sitter fast og er mest sannsynlig bevisstløs.

Steigedal legger fra seg mobiltelefon og noe annet elektronisk utstyr, før han hopper i elva og legger på svøm mot bilen i isvannet ca. ti meter unna. Han klatrer opp på bilens understell.

— Vi kom ikke til for å få opp dørene på bilen, forteller han denne dagen, et knapt år etter hendelsen.

Les også: Livløs under vann i 20 minutter

På alle fire

Øvrige mannskaper fra brannvesenet kommer også raskt til. Steigedal roper til kollega Erik Kalstad at han trenger en wire. Kalstad, som kjører vinsjen, gir den til Knut Volløien. Han vasser ut i elva med wiren og får gitt den til Steigedal, som igjen får festet den til bakfjæra på bilen. Erik Kalstad får så beskjed:

— Start vinsjen!

Det er nå ufattelig spennende sekunder i vente. Sakte beveger bilen som mot land. Steigedal hopper ned, og som ved hjelp av høyere makter, snur bilen rundt og blir stående på alle fire hjul idet den treffer fast grunn.

Les også:

Bekreftet puls

Men hva er statusen for jenta i bilen? Hun har vært under vann i ca. 20 minutter nå.

— Framdøra der jenta sitter, fikk vi ikke opp. Men vi fikk åpna bakdøra og får dratt henne ut. Deretter startet mannskaper fra ambulansetjenesten livredning, forteller Steigedal.

Den siste beskjeden Steigedal og øvrige mannskaper får idet jenta fraktes inn i luftambulansen er kort, men god å høre:

— Hun har puls!

— Det var en veldig betryggende beskjed å få for oss som har berget henne, uten at vi der og da visste hva det endelige utfallet ble, sier han.

Les også: Møtte sine redningsmenn

Like greit ...

Marianne Hoseth, nå 16 år, heter altså jenta du har lest om om på de to forangående sidene, og hvordan hun fikk møte sine redningsmenn. Jenta fra Rennebu sier hun ikke husker nesten noe fra bilturen.

— Jeg husker jeg ble henta, og jeg husker jeg våkna på sykehuset. Det er alt. Og det var nok like greit at jeg ikke fikk med meg det som skjedde i Orkla, sier hun.

Les også: – Det går rette veien for 15-åringen

Ulykkesbilen er dratt nesten opp av vannet 22. april i fjor. Foto: John J. Storholt