Med klokkertro på framtida har ekteparet Slettås på rekordtid bygget opp virksomheter som levere tjenester over store deler av Midt-Norge. For ti år siden startet Frank Slettås eget rørleggerfirma, med seg selv som den eneste på lønningslista. Ti år senere har han, sammen med kona Siri Sprauten Slettås, bygget opp to selskap med i alt 14 ansatte.

De to siste årene har utviklingen vært formidabel for de to bedriftene, Slettås VVS og Slettås VA-teknikk, som har base hjemme på gården på Øyum. På gårdstunet fungerer tre sammenbygde og praktisk innredede containere som kontorlokaler. Der råder Siri og kontormedarbeider Anikken Rosvold grunnen, og holder styr på det meste som rører seg av administrativt arbeid.

Sertifisering

- De øvrige ansatte møtes på garasjeanlegget på Vormstad klokka sju, og halv åtte kjører de ut til diverse oppdrag i hele regionen, forteller Siri.

Nå har begge selskapene akkurat gjennomført Miljøfyrtårnsertifisering, og på mandag hadde de besøk av ordfører Oddbjørn Bang som overrakte synlig bevis på dette.

I regi av HMS-Tjenesten har de brukt ett år på å få alt på plass.

- Det har vært et langt mer omfattende arbeid enn vi hadde sett for oss, sier Siri, som poengterer at for bedrifter som deres handler det i stor grad om å ha fokus på HMS-rutiner.

Kamera i ledningsnett

Alle ansatte har vært involvert på de områdene som angår dem, og deltatt i møter med HMS-Tjenesten.

- Vi har vokst kraftig på kort tid, og for oss handler det også om å få på plass rutiner og prosedyrer fra A til Å for samtlige ansatte, presiserer Siri, som kan fortelle at arbeidet også har inkludert førstehjelpskurs.

Foruten tradisjonelt VVS-arbeid foregår det mye spesialarbeid i vann- og avløpsbedriften. De startet med en spylebil, som primært benyttes til å åpne tette kloakker og tinging av rør om vinteren. Med kamera kan de sjekke ledningsnett og avdekke feil.

Multiverktøy

Neste investering ble en ny lastebil med både slamsuger og spyleteknisk utstyr, mens siste skudd på stammen er et kjøretøy som omtales som en «supersuger.»

- Den kan både suge til seg blåse tørre masser som stein, sand og grus, og benyttes mye i forbindelse med renovering av eldre hus der det er behov for å få ut stubbloftsleire, som normalt er et krevende arbeid. Med dette multiverktøyet er det bare å sørge for å få en slange inn gjennom et vindu, så ordner alt seg, hevder Siri.

Britanniaprosjekt

Utstyret kan også benyttes til dreneringsarbeid der det er vanskelig å komme til med gravemaskiner.

- Vi har også fått et lengre engasjement i forbindelse med renoveringsprosjektet på ærverdige hotell Britannia i Trondheim, avslører Siri, som roser sin ektemann både for framsynthet, arbeidskapasitet og ikke minst evnen til å skape gode relasjoner i markedet.

De er alene om de sistnevnte forretningsområdene i Orkdal, men i tillegg til å håndtere hjemmemarkedet har de i stor grad lyktes å utvide sine markedsområder til store deler av Midt-Norge.

Døgnvakt

- Vi er konkurransedyktige fordi våre ansatte har nødvendig rørfaglig kompetanse, fordi vi har det beste utstyret tilgjengelig og fordi vi har lyktes å treffe en nisje i markedet, framhever daglig leder.

Totalt har selskapene tre slamsugere, en spylebil, en supersuger, i tillegg til rørleggerbilene. Bedriften har døgnvaktstjeneste og rykker ut til alle døgnets tider ved behov.

- Det kan være til alt fra tett kloakk hos en privatkunde, til en trailer som har veltet og det er behov for å fjerne fisk eller treflis, som ligger strødd i og rundt veibanen. Da stiller vi med sugebilen og sørger for å fjerne alt, forteller Siri.

Privatkunder

I januar skrev de treårskontrakt med Klæbu kommune om septiktømming, og har flere langtidskontrakter med private og offentlige som sikrer et økonomisk fundament. De blir ofte benyttet i forbindelse med forsikringsoppgjør knyttet til vannlekkasjer og andre skader knyttet til vann- og avløp.

- Ganske ofte blir vi kontaktet av privatpersoner som har problemer med kloakken, og for oss er de en like viktig kunde som kommuner eller private bedrifter, fastslår hun, og legger til at det har blitt et økt fokus på mer forebyggende arbeid innen spyle- og tømmetjenester de siste årene.

Kvalitetsstempel

Nå er de miljøsertifisert, noe de ser på som en stor fordel også markedsmessig.

- En del oppdragsgivere etterspør dette i forbindelse med anbud, og vi på vår side vil også i større grad etterspørre dette når vi ser etter leverandører og samarbeidspartnere, presiserer hun.

Framtida ser lys ut for firmaene på Øyum, men Siri er klar på at de ikke kan fortsette å vokse i den takten de har gjort.

- Vi er fortsatt sultne, men vil vokse i takt med behovet i markedet, fastslår hun.

De er også i tenkeboksen når det gjelder framtidig lokalisering, i og med at hovedmarkedet ligger lenger nord og det blir mye kjøring til og fra.

Over tunet

Fram til i dag har imidlertid lokalisering på hjemgården vært et viktig aspekt for de to daglige lederne.

- Å kombinere familieliv med lange arbeidsdager har gjort at det å bare kunne springe over tunet har vært en nødvendighet og et fortrinn for oss i den fasen vi har vært gjennom, erkjenner Siri, som passer på å framheve Anikken Rosvold som den som har holdt i tømmene i sertifiseringsprosessen.