Det er en svært fornøyd administrerende direktør for NTE Marked AS, Svein Olav Munkeby, som nå kan meddele at selskapet starter utbygging av fiberoptisk bredbåndsnett i Eggkleiva.

- Vi har hatt folkemøte med svært godt oppmøte, og vi har også hatt selgere i sving. Nå har vi i overkant av 50 kunder, og det er nok til at vi kan starte utbyggingen. Vi holder også på og får inn flere kunder fortsatt, sier Munkeby.

Les også: Klart for bygging i Eggkleiva

Kommersiell utbygging

Ifølge Munkeby er det ikke tilbud om bredbånd via fiberkabel i bygda fra før. Når NTE nå starter utbygging i Eggkleiva, er det uten offentlig støtte til infrastrukturen.

- Ja, dette er hundre prosent kommersielt, sier Munkeby som anslår en utbyggingskostnad på mellom 20.000 og 25.000 kroner per husstand for energiselskapet. For å tilknytte seg fiberkabelen må en kunde ut med 2500 kroner i tilknytningsavgift, samt månedsavgift avhengig av hvilken hastighet man velger.

- Kundene velger gjerne forskjellige typer løsninger, men de fleste velger både internett og TV-pakker. Det er særlig dette med bredbånd som gjør at man velger denne løsningen. Vi kan tilby en standard hastighet på 1000 mbit opp og 1000 mbit ned, sier Munkeby.

Les også: Planlegger næringsbygg med leiligheter

Aktuelt med bygdefiber

Ifølge Munkeby er NTE desidert størst på fiberoptisk bredbånd i Trøndelag. Han ser ikke bort fra at det kan bli aktuelt å legge fiberen også ut i de mindre grendene i Skaun gjennom den såkalte bygdefiberen, der det offentlige bidrar med midler samtidig som at grendelag eller privatpersoner bidrar gjennom dugnadsinnsats i bygdene.

- Det er en målsetting for oss å ha et tilbud jevnt over der det bor folk. Men folk må engasjere seg og vise interesse. Så er vi sammen med fylket behjelpelig til å se på hvordan man skal få søkt om offentlige midler, sier Munkeby.

Det er ikke bare i Eggkleiva NTE nå satser på å kapre kunder. Også i Buvika gjennomfører selskapet nå innsalg av fiberbredbånd.

- Der er vi godt i gang og har et par hundre abonnenter allerede, sier Munkeby.

Endrede nettvaner

NTE omsetter nå bredbåndsprodukter for 400 millioner kroner årlig, og i tillegg til Skaun har selskapet startet utbygginger i Klæbu, Orkanger, Melhus og Midtre Gauldal.

- Utviklingen går i retning av stadig større kapasitetsbehov, både i opp- og nedlasting. Dette gjelder både for bedrifter og offentlig og for oss som privatpersoner. Vi endrer nettvaner, og strømmer og laster både opp og ned i en helt annen grad enn tidligere. Trenden kommer til å fortsette, sier Munkeby.

For å tilknytte seg fiberkabelen må en kunde ut med 2500 kroner i tilknytningsavgift. Dette bildet er fra utbygging på Ler. Foto: privat (NTE)