Det er en frustrert mamma Anita Rian i Skaun som forteller om hverdagen til sønnen Andreas. Han går på elektrolinjen ved Meldal videregående skole og trives med det. Men skolevegen gjør dagene både lange og slitsomme.

- Han blir veldig sliten. Andreas må stå opp klokka 5, bussen begynner å gå fem på seks. I Børsa må han og de andre gå av og vente i ti minutter på rutebussen til Orkanger. Der må de gå av igjen og stå og vente på en ny buss i ti-femten minutter, forteller Rian.

Les også: SFO-kamp mot mobbing

Ståplasser

Fra Orkanger er det ny buss til Meldal, men her risikerer elevene at det er fullt på bussen.

- Egentlig går det tre busser, men de som kommer fra Skaun må ta den siste bussen, de andre har allerede gått. Problemet da er at orkdalingene også helst vil ta den siste bussen. Dermed blir det bare ståplasser igjen til skoleelevene, sier hun.

Det er i år 25 elever fra Skaun som går på Meldal videregående skole. Rektor Øyvind Togstad tror ikke den lange reisevegen går ut over elevenes læring på skolen, men han mener likevel de har uforholdsmessig tungvint reiseveg.

- Vi starter tidlig, klokken 07.40, og elevene er ferdige så tidlig som 14.30. Det er som i arbeidslivet, man må opp om morgenen. Men de hadde hatt mye bedre forutsetninger hvis man hadde fått ned reisetiden. Dette gjelder ikke bare Skaun-elevene, vi har elever fra ytterkanten av Agdenes, fra Skårild, Hemne, Rennebu, som også har lang reisetid, sier Togstad.

Les også: Nå legges nye kloakkrør

«Fullstendig uakseptabelt»

Han sier skolen har tatt opp saken flere ganger, uten å bli hørt.

- Sør-Trøndelag fylkeskommune sørger for skyss, og der er det det gjeldende skyssreglementet som legges til grunn. Der er man innenfor, sier Togstad.

Han er kjent med at elever har måttet stå på bussen til Meldal.

- For oss er dette fullstendig uakseptabelt. Elevene skal ikke ha et dårligere tilbud enn man har på det ordinære rutetilbudet. Men den største utfordringen er at de må skifte buss. Klarer man å få en direktebuss fra Skaun og hit, så er det veldig bra, sier Togstad.

Ingen mulighet til å slappe av

Og det er nettopp en slik direktebuss Frps Anita Gilde nå vil foreslå for Fylkestinget. Mandag sto hun selv opp i femtiden for å følge skoleelevene til skolen og på den måten få et innblikk i hverdagen til elevene.

- En ting er at man må reise langt. Men når man må drive å hoppe av og bytte buss, da blir 1,5 time ganske lenge. Man får ikke mulighet til verken å lese eller slappe av, sier Gilde.

Nå vil hun sende inn forslag om en direkterute for skoleelevene.

- Jeg ønsker å se på muligheten for en direkteforbindelse, der vi også må ta med de fra Børsa. Det vil også lette trengselen på bussen. Når man først har et nærskoleprinsipp, så kan man i hvert fall se på muligheten for å gjøre det mest mulig levelig. Jeg tror ikke det er mange voksne som hadde funnet seg i å stå mesteparten av turen, sier Gilde.

- Bør drøftes

Leder for samferdselskomiteen på Fylkestinget, Karin Bjørkhaug (KrF), viser til at det er skoleskyssreglementet for videregående skoler i Sør-Trøndelag som definerer hvor lang ventetid eleven kan ha pr dag, før det utløser ekstraordinær skyss.

- Reglementet revideres jevnlig og dette spørsmålet bør tas opp og drøftes i en slik sammenheng, sier Bjørkhaug.

Hun sier det er uaktuelt å gjøre endringer i skyssregelverket for kun en gruppe elever ved en enkelt skole.

- Dersom vi skal endre regelverket, så må det gjøres likt for hele fylket og vi må kjenne til konsekvensen av en slik endring før vi går inn for den, sier Bjørkhaug.

Skal være sitteplass

Samtidig er hun lite fornøyd med å høre at elevene risikerer å måtte stå på bussen mellom Orkanger og Meldal.

- Reglementet tillater ståplasser ved særskilte trafikktopper. Etter mitt skjønn kan ikke særskilt trafikktopp være ordinær rush tid eller en daglig hendelse. Da er det er ikke lenger særskilt. Det betyr at dette med ståplass på bussen er noe vi må be om en redegjørelse på. Min forståelse er at skoleskyss skal foregå med sitteplass og setebelte, sier Bjørkhaug.

Hun mener det vil være naturlig å gjøre en revidering av skyssreglementet i forbindelse med sammenslåing av fylkene og det skal lages et nytt felles reglement for Trøndelag.

Les også: Planlegger næringsbygg med leiligheter

Fylkestingsrepresentant Anita Gilde (Frp) vil ha direktebuss for skaunelevene. Foto: Audhild Øye