Sissel Høydal er enhetsleder ved Orkdal helsetun. Foto: Catharina Morken

Etter to år med målrettet jobbing, har Orkdal helsetun endelig blitt sertifisert som livsgledehjem, som tidligere hadde benevnelsen livsgledesykehjem.

Begivenheten skal feires førstkommende tirsdag. Da blir det karneval og kake fra ordføreren.

Mange kriterier

- Vi ble kjempeglade, forteller enhetsleder Sissel Høydal.

For å kunne få en slik sertifisering, må en rekke krav være oppfylt.

- Det er ni kriterier som må oppfylles og settes i system. Disse må integreres i de daglige rutinene ved helsetunet, sier hun og nevner noen eksempler:

- Det skal legges til rette for kontakt med skoler og barnehager, alle pasientene skal ha tilbud om å komme seg ut i frisk luft hver uke, det skal legges til rette for musikk og sang i hverdagen, samt for kontakt med dyr. I den forbindelse har vi inngått en samarbeidsavtale med Jon Fredrik Skauge på Fannremsgarden, forteller Høydal.

Ukeplaner

Beboerne ved helsetunet kan for eksempel få være med og se på når våryre kalver og sauer slippes ut fra fjøset om våren.

- De skal få kjenne lukta av høy og hest, sier enhetslederen som vet at sansene bidrar til å bringe tilbake minner hos de gamle.

Noe av det viktigste med livsgledestatusen, er at det skal lages individuelle planer for den enkelte.

- Når de kommer hit til helsetunet, skal vi foreta ei kartlegging der vi finner ut hva de liker å holde på med, hva de har gjort tidligere, slik at vi danner oss et best mulig bilde av personen. Ut fra det skal vi lage ukeplaner. Dette handler om å sette gjøremålene i system. Det skal ikke være tilfeldig at man kommer seg ut og får frisk luft. Jo bedre vi kjenner den enkelte, jo bedre kvalitet får vi på tilbudet vi gir.