Denne uka innkalte leder av eldrerådet i Orkdal, Jorunn W. Asbøll til møte med de fire pensjonistforeningene, samt Lions Orkla damer og Sturla Eide som administrerer den kulturelle spaserstokken i Orkdal. Selvsagt var også «general» Lysholm som rådgiver for eldrerådet når det gjelder å få i stand gode arrangement.

Dialog med brukerne

- Poenget er at vi skal ha kvalitativt gode tilbud for pensjonistene, sier Asbøll som er svært glad for at det kommunalt oppnevnte eldrerådet er i god dialog med de fire pensjonistforeningene i kommunen.

- For oss er det viktig å fordele pengene jevnt utover i kommunen, sier Asbøll.

Rekreasjon

Gunnar H. Lysholm som har ei fortid innen underholdning før han ble hotelldirektør og senere ordfører, har for anledningen iført seg kulturslipset sitt. Han synes det er artig å jobbe med denne type ting etter mange år i ordførerstolen. At han har et stort nettverk, og kjenner mekanismene i forhold til det offentlige og innbyggerne, gjør ham godt egnet til jobben.

- Det ligger mye helsemessig rekreasjon ved å delta i kultur. Så har vi også masse engasjerte pensjonister i Orkdal, sier han.

Knyken for alle

Et stykke ut i 2017 er en del arrangement allerede utført, men det er fortsatt penger igjen i kassen. Disse pengene skal brukes med flid og omhu for de eldre. På plakaten står ni arrangement i løpet av året, der tre allerede er avviklet.

31. mai inviteres det til «Knyken for alle» som er et svært populært tiltak i Knykstuggu.

- I år er det femårsjubileum, og kanskje kommer vi til å tenke noe nytt fra neste år, sier Sturla Eide som har hatt en stor jobb med logistikk og planlegging av arrangementet gjennom alle år.

Hagefester

19. juni blir det storstilt hagefest ved Bårdshaug herregård til musikk av Orkdal storband. Pensjonistene er ei bredt sammensatt gruppe, og fjorårets hagefest på herregården viste seg å favne svært bredt.

- I fjor var hagefesten på den desidert kaldeste høstdagen. Likevel kom det mye folk. I år håper vi på en skikkelig varm solskinnsdag, sier Jorunn W. Asbøll.

To dager senere blir det hagefest ved Orkdal helsetun med musikk av ingen ringere enn Ove og Åsmund Bjørken og selvsagt med et glass portvin til. Igjen handler det om kvalitet og klasse. Bare det beste er godt nok.

23. august er det planer om et arrangement ved Elvestien der Orkdals egen Christin Hoff og Åsmund Flaten er spurt om å underholde. Her kan de bli høylytt allsang.

Samfunnsnyttig

I september er ballen overlatt til Øvre Orkdal pensjonistforening på Svorkmo som hadde stor lykke med tilsvarende arrangementet i fjor. Leder i foreninga, Oddbjørn Tallerås, er beredt på å samle troppene også i år.

- Vi skal få til noe i år også. Gjennom dette føler jeg at jeg gjør en samfunnsnyttig oppgave, sier han.

Med dans

29. september blir det Eldres dag på tradisjonelt vis, og selvsagt med dans.

- Ingen eldredag uten dans, slår Asbøll fast og innrømmer at hun gleder seg veldig til mange flotte arrangement, og ikke minst over det fruktbare samarbeidet med pensjonistforeningene og Den kulturelle spaserstokken.

- Eldrerådet har et fond, og det er slettes ikke meningen at disse pengene skal stå på fond. I år skal vi bruke 40 000 kroner av fondet til arrangement, sier hun.

Rekrutteringsproblem

Selv om aktiviteten er stor, sliter pensjonisforeningene med rekruttering av nye medlemmer.

- Det er faktisk slik at folk som er over 80 år, føler de er for unge til å bli med i pensjonistforeninga, ler Asbøll og understreker hvor viktig det er å gjøre noe for fellesskapet og hverandre.

Blant annet er det stort behov for besøksvenner ved helsetunet. Der trengs mange spreke pensjonister til å gi en hjelpende hånd, så sant de ikke er ut på reise eller høyt til fjells.

Audhild.Oye@avisa-st.no

916 94 175