Denne uka kom 22 flyktninger fra Eritrea til Hemne og Jarlen mottak. De er de aller første i en del av en nasjonal pilot som skal prøves ut. Den går ut på at flyktningene slipper opphold på transittmottak og i stedet overføres til et ordinært mottak kort tid etter ankomst til landet.

— De går fra A til C ved å hoppe over B, som vi da kan kalle transittmottaket. Det blir langt rimeligere, da transittplasser er langt dyrere enn plasser på ordinære mottak, og de slipper å flytte flere ganger, sier regiondirektør Rune Vordahl i UDI Midt-Norge.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken fredag.

I full gang med matlaging. Fra venstre: Heuf Tom, Jonas Debesay og Biniam Andom.

Skal evaluere

Vordahl sier at Jarlen og Hemne ikke er et tilfeldig valg.

— Jarlen står for kvalitet, de har mange års erfaring med å ta imot flyktninger, de hadde ledig kapasitet og har også tidligere vært satt på kartet i andre sammenhenger. På samme måte er Hemne en god mottakskommune, en kommune jeg er glad i. Jarlen er altså det eneste mottaket i landet som er med på denne piloten, sier Vordahl.

Varigheten på prosjektet er usikkert.

— Vi er i en så tidlig fase at de ungdommene fra Eritrea som er ankommet ikke er intervjuet ennå. Men dersom vi nå lykkes i Hemne, vil dette bli en ny modell for hvordan UDI vil legge opp asyl-løpet i tida framover, sier han.

Ni ansatte

Mottaksleder Herbjørn Jenssen fikk beskjed fra UDI om å legge til rette for å ta imot de 22 fra Eritrea.

— Da innretter vi oss etter det og tar imot dem på vanlig måte. Jeg traff dem da de ankom Hemne onsdag, og det ser ut som en fin og takknemlig gjeng unge menn. Vi har innkvartert dem alle på Målbakken ved å flytte noen andre til ledig husrom andre steder i kommunen, sier Jenssen.

— Har Jarlen i dag kapasitet til å ta imot over 20 flere flyktninger?

— Vi har i alt 6,8 stillinger fordelt på ni ansatte. Sånn umiddelbart ser vi ikke behov for å øke dette, men dersom behovet oppstår for å styrke bemanningen, må vi melde det til UDI.

Det vanskelige navnet

Da ST i går besøkte Målbakken, som altså er den største avdelinga der Jarlen bosetter flyktningene, var det middagsforberedelser på gang.

— Vi skal ha fisk, med poteter og løk. Så har vi brød og melk til, forteller Jonas Debesay, som går løs på skjærefjøla sammen med Heuf Tom og Biniam Andom.

— Vi tror det skal bli bra her på Kyrkts... Kyrkstære.... Hva var det du sa? Ja, Kyrksæterøra, sier han med et smil.

— Her er det fine rom og bra med utstyr, til og med snøen er helt ok! Vi er blitt tatt godt imot siden vi kom på onsdag.

— Hva skjer i dagene framover?

— Allerede over helga starter vi norskopplæring. Jeg har funnet ut at norsk skal være et greit språk å lære seg!

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300