At Agdenes topper statistikken, har sine grunner som rektor og kommuneleder er klar over. Problematikk som det jobbes med, og som man var forberedt på ville slå ut. Men det er små forhold i ei lita bygd, og bak prosenttallene er det kun få enkeltelever som er representert. Det har dermed vært lett å «plassere skyld» for dem som har villet det i sosiale medier.

I Agdenes opplyser 17,2 prosent av elevene, ifølge den nasjonale elevundersøkelsen, at de har opplevd mobbing fra medelever de siste månedene. Noe som bringer Agdenes til topps i fylket, og i toppsjiktet på landsbasis. Problemet er bare at det kun er to klassetrinn som er representert i elevundersøkelsen. Og når ett av disse trinnene har for få elever til å bli med i offentliggjøringa, gjelder tallene som slås opp i Dagbladet kun én klasse i Agdenes.

Les også: Har varslet Fylkesmannen

- Offentliggjøring av slike tall slår helt feil ut i en liten kommune. Det blir en stigmatisering en av liten gruppe elever i et lokalsamfunn, sier rektor Erlend Ysland ved Lenvik skole.

- Ble hengt ut

Han sier kun 16 elever i Lensvik og 4 på Lysheim skole, til sammen 20 enkeltpersoner, utgjør det grunnlaget tallene baserer seg på. Ekstra belastende ble saken i løpet av helga, da foreldre begynte å kommentere tallene åpent på Facebook.

- De gikk langt i å komme med beskrivelser som peker ut enkeltelever som «årsak» til mobbetallene. Saken fra Dagbladet var linket opp, og diskusjonen gikk fritt under den. Ordbruken som ble brukt om elevene, gjør det lett å skjønne hvem det var snakk om, sier ei mor ST har snakket med, som reagerte på Facebook-ytringene.

Også i kommentarfeltet til Dagbladet kom lokale folk med ytringer om forholdene i Agdenes, ifølge mora, som imidlertid mener disse ble slettet av Dagbladets moderatorer.

- Klasser og gjenger ble hengt ut. Skyld ble plassert hos en gruppe elever, som slettes ikke trenger eller har fortjent en slik stigmatisering, sier mora.

Les også: Tenk nettvett

- Forferdelig

- Hvordan reagerer du på at foreldre henger ut elever som lett kan identifiseres på Facebook, rektor Ysland?

- I februar hadde vi et foreldremøte om nettvett. Tematikken burde fått voksne folk til å tenke seg om før de kommenterer i det offentlige rom. Nettvett gjelder for foreldrene også, ikke bare barna, sier Ysland.

Eva Sæther, kommunalsjef for kultur og oppvekst, reagerer på samme måte på spørsmål fra ST:

- Det er helt forferdelig. Vi trenger å stå sammen og bygge elevmiljøet opp, og foreldrene bør ha nettvettmøtet friskt i minnet. Elevundersøkelsen er ment som et hjelpemiddel, ikke til å brukes negativt, sier hun.

Begge mener dette er et bevis på hvor feilslått det blir å offentliggjøre mobbetall fra små kommuner med få elever på hvert trinn.

- Det skaper utrygghet i oppvekstmiljøet vårt. Ansatte, foreldre og elever får presentert et bilde av at vi er en mobbe-skole, mens sannheten er at de aller fleste klassene rapporter om null mobbing. Vi foretar nemlig undersøkelsen i 5. til 10. trinn hvert år, for vår egen del, selv om det ikke er obligatorisk for alle trinn, sier Ysland.

- Ut av sammenheng

Ved Lensvik skole har starten på denne uka blitt brukt til samtaler rundt det som er skjedd. Både ansatte og elever har reagert på publiseringa av statistikken og debatten på Facebook i etterkant. Flere elever var oppriktig lei seg da de kom på skolen sist mandag, ikke minst på grunn av nettdebatten i helga.

- Vi er den profesjonelle parten i dette, vi kjenner problematikken og jobber fortløpende med den. Det hjelper oss ikke at det slås opp tall som blir altfor voldsomme når de tas ut av sammenheng, sier Ysland.

Samtidig er han snar til å si at de tar på høyeste alvor at enkeltelever opplyser at de blir mobbet i en slik undersøkelse.

- Trygghet, trivsel, mestring og læring er våre verdier, og vi jobber helt konkret og systematisk for at skolemiljøet skal være godt. Det jobber vi med hele tida. Vi har også elevsamtaler med hver enkelt elev i forbindelse med elevundersøkelsen, og det var det mange som hadde behov for etter oppstyret i helga, sier Ysland.

Kontaktlærerne kjente til, og jobbet med, resultatene for sine klasser lenge før offentliggjøringa.

- Mange trodde antakelig at prosenttallet i Dagbladet var et samlet tall for hele skolen, og da blir det voldsomt. Kommentarer ble slettet da de skjønte at det var et langt mindre utvalg elever det dreide seg om, sier mora ST har snakket med.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535

Rektor Erlend Ysland stiller seg spørrende til foreldrenes nettvett. Foto: Ingrid S. Hultgreen