- Det blir for gjennomsiktig. Det er en god tanke at skolene følges opp med undersøkelser, men det er offentliggjøringen av resultatene som blir problematisk i små kommuner. Ungene opplever ikke anonymitet, sier Eva Sæther, kommunalsjef for kultur og oppvekst.

Hun mener Utdanningsdirektoratet, som står bak undersøkelsen, bør ta en vurdering på hva de vil oppnå med offentliggjøringen.

- I mange tilfeller kan det føre til stigmatisering av allerede sårbare unger. I små lokalsamfunn er det krevende å oppnå den anonymiteten som er nødvendig, sier hun.

Kritisk til ny framstilling

Fra i år ble resultatene framstilt på en ny måte, med prosenttall for hvor mange som oppgir seg mobbet av medelever de siste månedene. Tidligere offentliggjorde man bare en tallindikator, som viste et gjennomsnitt av elevenes svar.

- Prosenttallet gjør det mulig å fastslå hvor mange personer som har svart hva, av en gruppe på få elever. Skal det brukes prosentvis offentliggjøring, må man være klar over størrelsen på utvalget som ligger bak, sier rektor Erlend Ysland.

Han viser til at en slik offentliggjøring på ingen måte hjelper skolen til å ta tak i en eventuell mobbeproblematikk, snarere tvert imot. Skolen har måttet drive «brannslukking» overfor fortvilte elever som ikke kjenner seg igjen i det bildet som tegnes av skolen.