Denne uka startet med at ordfører Ola Øie fikk overrakt 648 underskrifter for å utsette nedleggelsen av Voll skole. Slik lød oppropet som det ble skrevet under på:

«For å skape stabilitet og forutsigbarhet for barna, ønsker vi at det skal opprettholdes drift av Voll skole skoleåret 2017-18.»

Nesten fire og en halv time ut i møtet var det avstemning, og nok en gang ble resultatet 11-10, i Voll-forkjempernes disfavør.

- Du løy!

Det voldsomme engasjementet rundt Voll skole viser med all tydelighet at en skole er så mye mer enn en skole. Den er selve limet i grenda. Sinnet, frustrasjonen og skuffelsen var derfor så stor at flere tilhørere reiste seg nærmest i protest mot vedtaket, og en av dem ba om ordet.

Hun ble avfeid av ordfører Ola Øie, som ikke gjorde annet enn å følge vanlig møtepraksis som tilsier at det ikke åpnes for at tilhørere får ta ordet.

En annen av tilhørerne, Anne Helene Kvam, lot seg ikke affisere av Øies avvisning, og hun viste både med ord og kroppsspråk hva hun mente om vedtaket i sin alminnelighet og ordfører Ola Øie i særdeleshet.

- Du sto tirsdag og lovte oss noe. Du løy for oss, sa hun henvendt til ordføreren.

Ola Øie var i utgangspunktet motstander av å legge ned skolen på Voll, men valgte å følge partiet.

- Kjenner meg ikke igjen

Da ST etterpå spurte henne hva hun mente med at Øie løy, fortalte hun at hun hadde vært med på å overlevere de 648 underskriftene, og at hun hadde oppfattet Øie som at han ga dem sin støtte.

- Men det var bare fine ord da han sa at han brydde seg om alle grendene, sier Kvam.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at jeg lyver. Det skjønner jeg ikke, sa Øie til ST etter at kommunestyret var over.

- Har du forståelse for at det blir så sterke reaksjoner?

- Ja, jeg forstår det. Skolen betyr veldig mye for folk. Jeg har snakket med mange ordførerkolleger som har vært gjennom skolenedleggelser, og de har opplevd det samme. Det er vel det verste du kan oppleve som ordfører.

De som rakte hånda i været, ønsket ett års utsettelse av skolenedleggelsen på Voll.

Resignasjon

Møtet var flyttet til samfunnshuset fordi man ventet at det kunne bli mange tilhørere. Øie sier til ST at han trodde det ville bli flere enn de 14-15 som møtte opp. Men det at det var noe glissent oppe i amfiet på samfunnshuset, er kanskje et uttrykk for at folket i grenda har resignert.

Det var nemlig ingen ting i forkant av kommunestyremøtet som skulle tyde på et flertall for ønsket om utsettelse.

Fryktet splittelse

Det var Eli Krogstad (felleslista H/V) som åpnet ordskiftet.

- Jeg er ingen tilhenger av private skoler i små samfunn. Det passer best i byer eller større tettsteder der man har en stor elevmasse. Jeg synes det er trist at man kan få tilstander der to naboelever må reise til hver sin skole, sa Krogstad som også trakk inn resultatene på de nasjonale prøvene.

- Vi skal ha ambisjoner om å komme over snittet på nasjonale prøver. Jeg tror at det å samle alle på én skole, kan bidra til det.

Les også: Sinne og skuffelse i kommunestyret

Musikalitet

KrF-representantene Ragnhild Løvseth Øverland og Rune Skjolden var blant dem som snakket varmt for å gi Voll skole den utsettelsen som så mange ønsker.

- Jeg har tenkt litt på musikalitet; det å spille på lag, sa Skjolden og viste til de nesten 650 som hadde signert oppropet.

- Vi gjør det kronglete for dem som skal starte privatskolen om vi ikke gir ett års utsettelse.

Hans partikollega var bekymret for barnehagemiljøet som blir igjen på Voll.

- Vi har ikke rukket å tenke på hva vi skal gjøre med det. Det har vi snakket lite om. Ett år til hadde ført til at barnehagen hadde fått sjansen til å etablere et samarbeid med privatskolen, sa Ragnhild Løvseth Øverland.

Fra høsten er det bare barnehagen som vil være i drift.

Vanskelig sak

Ordfører Ola Øie innrømmet at dette har vært en vanskelig sak.

- Jeg har veldig stor respekt for engasjementet og aktiviteten som er utvist fra innbyggerne, sa han og viste til det 648 underskriftene han hadde fått overlevert.

Han oppfordret kommunestyret til å stå samlet:

- Jeg kunne ha tenkt meg at vi hadde samlet oss rundt flertallsvedtaket slik at vi sammen kan bygge den gode skolen vi vil ha i Rennebu.

Øie ble ikke bønnhørt i dette ønsket, for de ti som hele tiden har vært imot nedleggelse av Voll skole, stemte også for å gi utsettelsen som så mange rennbygg ønsket.