- Spørsmålet er om vi bør gå for en ny skole, eller fortsette med de to skolene vi har i dag, sier leder for FAU ved Jåren-Råbygda oppvekstsenter, Grethe Løberg.

Les også: Vil invitere til foreldremøter

«Mulighetsbeskrivelse»

Torsdag arrangerer FAU foreldremøte der tema er «utvikling av skolekretsene for Jåren-Råbygda og Venn». Ordlyden refererer til prosjektet som ble startet av Skaun kommune tidligere i år, der FAU-representanter deltar i en prosess sammen med kommune og skoler om det som skal ende opp i en mulighetsbeskrivelse for en ny Venn skole. Arbeidet skal være ferdig innen 1. juni i år.

- Vi er interessert i å høre hvilke forslag andre foreldre har, sier FAU-lederen, som understreker at det er ingenting som er bestemt ennå.

- Det er ingenting som tilsier at den nye skolen behøver å ligge på Venna. Men det er ikke bare vi i FAU som skal være med og uttale oss om dette, vi ønsker innspill fra de andre foreldrene. Vi har også invitert foreldrene i barnehagen, ettersom det er dem det vil gjelde, sier Løberg.

Les også: Nå legges nye kloakkrør

Eneste knutepunktet

Som FAU-leder sier hun at hun vil kjempe for den skolen de har. Samtidig mener hun politikerne har lagt en byrde på dem som foreldre gjennom prosjektet.

- Vi følte vel det i starten at politikerne gir oss deres oppgaver. Men jeg tenker at den avgjørelsen vi tar bare er en brøkdel av den de tar. Vi kan komme med mange forslag, men de kan velge å tenke mer økonomisk eller praktisk. Men vi vil kjempe for skolen vår. Den er det eneste knutepunktet vi har. Vi har ingenting annet, ikke butikk, ingen forsamlingshus, ikke noe. Skal skolen rives har vi ingen plass å samles, sier Løberg.

Slipper å reise med buss

Hun har registrert mange ulike synspunkter hos foreldre ved skolen, fra det å beholde skolen slik den er til å legge ned og samle ungene på ny skole et annet sted i bygda. Selv er hun usikker på hva som vil være riktig.

- Jeg synes det er vanskelig å ta et standpunkt. Det er særlig spesialrom det skorter på, rom til sløyd, heimkunnskap, musikkrom. Men det er ikke et problem for å få skolene til å fungere. Jeg er veldig glad i den skolen vi har, den er såpass nærme at ungene slipper å kjøre buss. Samtidig har en liten skole mindre ressurser og blir sårbar for sykdom eller frafall. Jeg har delte meninger, derfor er det greit å ha med flere på dette, sier Løberg.

Limet i bygda

Ved Venn oppvekstsenter ble foreldremøter gjennomført klassevis tidligere denne måneden. FAU-leder Hilde Marit Skauge sier mange foreldre var opptatt av at man ikke kunne se på skolen som løsrevet fra samfunnet rundt.

- Innholdet i skolen er viktig, men skolen fungerer også som et lim i bygda. Hvor skolen blir plassert vil få stor betydning for bygdeutviklingen, sier Skauge.

Kan busses til Børsa?

Samtidig har foreldrene gitt uttrykk for forskjellige meninger om fremtiden Venn skole.

- Noen vil ha skolen der den er nå, hvor det allerede er kirke, barnehage, aldershjem. Andre mener skolen kan bygges et helt annet sted. Noen tar til orde for at hvis ungene først skal måtte bringes med skolebuss, så kan man vel like godt bare kjøre dem helt til Børsa? Så er det noen som ser muligheten i å samle ungene fra begge skolene på Venn, og kanskje få til et svømmebasseng her. Politikerne har jo sagt at hele kommunen skal tas i bruk, og nå har de idrettshall både i Buvika og kanskje etter hvert to i Børsa, sier Skauge.

Politikernes jobb

Også på Venn er foreldre kritiske til at politikerne overlater til dem å komme med forslag til skolestruktur.

- Mange er også litt reserverte i forhold til å mene for mye om hva som er best for ungene i andre deler av bygda. Plasserer man alle barna på samme skole kan man få bedre læringsmiljø ved at det blir flere lærere, barna får flere potensielle venner, og det kan bli bedre samhold mellom bygdene. Men er det riktig å overføre en slik beslutning til oss foreldre, spør Skauge.

Opplever tilflytting

Flere foreldre har også etterlyst ferdigstilling av sentrumsplan for Venn før man gir seg til å diskutere plassering av ny skole.

- Man tenker at det kan være greit å ha slike strukturelle ting på plass først. Man må se på hvilke muligheter som ligger fremover i tid. Ikke minst når det gjelder hvor man vil få boligbygging i fremtiden. Det flytter mye unge folk i etableringsfasen hit nå, sier Skauge.

Fortsetter dialogen

24. april skal innspillene fra foreldremøtene legges fram på et felles prosjektmøte med kommunen.

- Da vil erfaringene fra foreldremøtene bli lagt fram, sier skolefaglig rådgiver i Skaun kommune, Hege Røttereng.

Men før den tid må politikerne gi tilbakemelding på spørsmål som er kommet fra foreldre ved de to skolene i Skaun.

- De har bedt om en tilbakemelding fra politisk hold om det ligger noen økonomiske rammer i dette. Hva er det vi holder på med, for å si det slik. Foreldrene har også utfordret politikerne om arealplanen for Venn, som ikke er fullført, sier Røttereng.

Helt åpent

Hun sier det ikke har vært et ønske å skape en lokaliseringsdebatt for planlagten nye Venn skole, men at det likevel har vært interesse fra foreldregruppa rundt dette.

- Politikerne må svare ut dette, sier Røttereng.

Etter møtet 24. april blir det opp til henne å sammenfatte innspillene fra foreldrene. Dette skal legges fram for politikerne i helse-, kultur og oppvekstkomiteen i deres juni-møte.

- Hva de gjør videre med det er helt åpent. Men for øyeblikket fortsetter vi ihvertfall dialogen, sier Røttereng.

Hege Røttereng er skolefaglig rådgiver i Skaun kommune. Foto: Marte Mona