Det ble en spesiell dag for både bygdefolk og skoleelever i ytre Agdenes tirsdag. Det er ikke hver dag det er et så stort oppbud av folk i ei elv i Stordalen i Vassbygda. Årsaken til oppstyret var funnet av en nakkevirvel av hval, som ble gjort av Arnt Helge Volden tidligere i mars.

Tirsdag kom ekspertise fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) og NTNU for å se på funnet. Fire eksperter var møtt opp til begivenheten. Etter hvert som de begynte å grave i leira og avdekke lagene, ble det klart av hvalbeinet er minst like gammelt som antatt.

- Det er sannsynlig at dette er en istidshval, cirka 14 000 år gammel. Det er gjort noen slike funn i Norge tidligere, men dette beinet er veldig godt bevart fordi det har ligget i finkornet leire, sier forsker Anders Romundset fra NGU.

Les også: Oppsiktsvekkende skjelettfunn i Agdenes

Til museet

Han forteller at funnstedet, som er cirka 35 meter over havet, er gammel havbunn.

- Hvalen har nok enten vært død og sunket ned her eller den har strandet her, sier Romdunset.

Biolog Jørgen Rosvold fra NTNU hadde med seg et bilde av en grønlandshval for å vise elevene, da dette er den typen man foreløpig antar virvelen stammer fra. På bildet var det en elefant som målestokk, og den ble bare en smågutt i forhold til hvalen.

- Vi skal ta med oss funnet til Vitenskapsmuseet for å få renset og artsbestemt det. Vi må få datert det, og siden det er så godt bevart kan det være mulig med dna-analyse og videre studier. Dette er den øverste biten av ryggsøylen på hvalen. Det er mulig hodet finnes i området her et sted, sier Rosvold.

Finner Arnt Helge Volden hadde dekket til beinet igjen i påvente av at ekspertene skulle komme. Slikt fant han det:

- Jeg gikk søndagstur langs elva, da jeg så at det var noe som stakk opp av leira på andre sida av elva. Jeg gravde med noen pinner, og fant ut at det måtte være noe spesielt. Det sies at det i slekta er funnet et sidebein av en hval her i området tidligere, sier han.

Historisk tilbakeblikk

Funnet er blitt omtalt i flere medier nylig, og den ellers så beskjedne agdenesingen fikk plutselig storinnrykk på eiendommen sin.

- Det er blitt litt blest om det, ja. Det er jo artig for yngre generasjoner å være med på dette, og det skal bli spennende å se hva ekspertene finner ut, sier Volden.

Nabo Kristian Fremstad hadde bidratt til å få blest om utgravingen, og spøkte med at det nesten var blitt en liten hvalfestival der i skogen. Selv fortalte han historiske glimt fra Agdenes, både om istid og nyere tider.

Han fortalte at Stordalen ble til ved at en isbre lå der under istida, og at boplasser funnet i Agdenes er datert tilbake 7000 år. Og han fortalte om sjøen som gikk høyere i tidligere tider, og at man derfor finner skjell og rester av sjøbunn i det som nå er Storvatnet.

- Kult og artig

Stig Einar Trygstad, bygdebokforfatter og historieinteressert lokalmann, bidro med gitar og sang i skogen. Det ble også servert smaksprøve av speket hvalkjøtt samt annen spekemat.

Hele Lysheim skole og mellomtrinnet ved Lensvik skole var til stede under begivenheten.

Sander Landrø Vagnhild (11) og Sigve Selmer Nergaard (11) var blant elevene som fikk en annerledes skoledag.

- Vi ser på utgravinga av en hval som er funnet her, og vi har fått høre om den på skolen først. De har fortalt oss hva som skal skje, sier Sander.

- Har dere vært med på noe sånt før?

- Nei, det har vi ikke. Det er kult, sier Sigve.

- Kult og artig, legger Sander til.

Finnes det mer?

Dermed ble det en bytur på den mange tusen år gamle hvalen, lenge etter dens død. Hvem skulle trodd det? Kanskje gjør den også vendereis, om finner Volden får det som han vil.

- Det har vært antydet at vi kanskje kan ha den utstilt lokalt, i alle fall en periode. Det hadde vært artig om bygdefolket fikk tatt den i nærmere øyesyn, sier han.

Romundset fra NGU mener det er sannsynlig at resten av skjelettet befinner seg i nærheten.

- Ja, det er ganske sikkert at resten ligger relativt nært.

- Kommer dere til å grave etter mer?

- Det får vi se på. Det vil jo nesten være behov for en gravemaskin i så fall.