- Vi meldte henne på til kulturskolen da hun skulle begynne i første klasse. Nå skal hun snart begynne i femte klasse, men har fremdeles ikke fått plass, forteller Renate Rørseth Fandin fra Buvika.

Hun forteller om en svært motivert jente som har ønsket å lære seg å spille gitar siden hun var ganske liten.

- Hun fikk en elektrisk gitar da hun fire år gammel, og har alltid hatt et ønske om å få gitarundervisning, forteller Fandin.

Les mer: -Korps er kult, sosialt og lærerikt

«Ubegripelig lang tid»

Men årene har gått. Hver høst har Fandin tatt kontakt med kulturskolen for å høre om ikke datteren skulle få plass snart.

- Jeg får ikke annet svar enn at det er ventetid, sier hun oppgitt.

Nå har hun sendt klage til Skaun kommune over det hun omtaler som «ubegripelig lang ventetid» for å få plass. Samtidig mener hun datteren blir forskjellsbehandlet.

- Jeg vet om flere andre som har søkt om plass flere år etter oss, og som har fått plass. Det synes jeg er ganske hårreisende, at de kommer før oss i køen, sier Fandin.

Les mer: - Brukte mindre penger enn planlagt

Oppleves urettferdig

I klagen til kommunen skriver hun:

«Vi har nå straks stått i 4 år på venteliste, og synes dette er altfor lang tid å vente på å få lære seg å spille et instrument. Enda verre blir det når jeg hører om flere som har søkt etter oss, også flere år etter oss, og får komme inn før min datter. Dette oppleves som veldig urettferdig, og vi føler dette er veldig dårlig gjort, både og forskjellsbehandle og la andre få snike og komme inn før de som har ventet i flere år».

Tas opp fra fjerde klasse

Rektor ved kulturskolen i Skaun, Edvin Langmo, sier han ennå ikke har rukket å sjekke ut hva som er realitetene i Fandins sak, men viser til at gitarlæreren i kulturskolen som en hovedregel har anbefalt at elevene ikke tas opp før de har kommet i fjerde klasse.

- Søker man på gitar veldig tidlig, i god tid før fylte ti år, da vil man oppleve ventetid. Men har man søkt og står på venteliste, så vil man bli tatt med i betraktning når alderen er oppnådd, sier Langmo.

I kulturskolen er det særlig de typiske bandinstrumentene som gitar, piano, trommer og sang som har stor søkning. Kulturskolen har i dag seks lærere fordelt på to årsverk på disse disiplinene, der elevene undervises i små grupper på to eller tre elever.

Prioriterer eldre elever

Totalt står 50 elever på venteliste for å få plass i kulturskolen. Langmo sier det kan være flere grunner til at elever som har søkt senere enn andre, kommer foran i køen.

- En hovedregel har vært at en eldre elev som søker, for eksempel en åttendeklassing, vil få prioritet foran en tredjeklassing. En ting er at det kan være fornuftig for tredjeklassingen å vente, men denne har også bedre anledning til å få en plass. En åttendeklassing blir fortere for gammel for kulturskoletilbudet, sier Langmo.

Ved opptak midt i året gjøres det også andre vurderinger.

- Om en elev slutter midt i året, så snur vi ikke om på timeplanen. Blir det en ledig plass på time som er mandag klokken 14, så tar vi inn en som dette passer for, sier Langmo.

Foreldre tar kontakt

Samtidig understreker han at det ikke er et absolutt kriterium at eleven har nådd fjerdeklassealder før han eller hun får plass.

- Er det ikke fare for at elever som er kjent blant lærerne kan komme til å få plass fortere enn andre elever når vurderinger gjøres på denne måten?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi er ikke en større kommune enn at foreldre som har barn på venteliste kontakter kulturskolen og hører hvordan de ligger an, sier Langmo.

Han utelukker likevel ikke at det kan ha blitt gjort en feil i Fandins tilfelle.

- Det skal vi få sjekket ut, sier Langmo.

Kulturskolerektor Edvin Langmo utelukker ikke at det kan ha skjedd en feil. Foto: Lillemor Hestvik