For å kunne gi alle barna med lovfestet rett en barnehageplass, må kommunen ta i bruk den åttende avdelingen i Hammerdalen barnehage fra august i år.

Les også: Ådne er skauning nummer 8000

Dette er klart etter at kommunen nå har gjort sitt samordnede opptak til det kommende barnehageåret. Og mens rådmannen konkluderer med at det ikke er behov for å åpne en ny avdeling på Venn før til neste år, må 20 av barna som ønsker plass på Venn eller i Råbygda i år ta en plass et annet sted i kommunen.

41 vil bytte barnehage

Samtidig som 143 barn slutter i barnehagene i kommunen, har 206 søkt om plass. Av disse er 165 nye søkere mens 41 søker om overflytting til en annen barnehage. Dette fører til et behov for 22 nye plasser, og behovet er størst på Venn og i Buvika, går det fram av rådmannens orientering til politikerne.

Av de 41 som ønsker å bytte barnehage eller utvide plassen har 25 barnehageplass i en annen skolekrets enn der de bor. Av dem ønsker 18 Venn, seks Viggja og en Jåren-Råbygda. Samtidig er det stor sannsynlighet for at også barn født i november vil få lovfestet rett til barnehageplass.

Les også: Ber foreldrene komme med forslag

118 av 124 ettåringer har søkt

I fjor ble det født 127 barn i Skaun. Fem er født i november og tre er født i desember. 124 vil ha en rettighet til plass hvis forslaget blir vedtatt. Til nå er det søkt om plass til 118 av barna. Alle søkere til Venn og Jåren/Råbygda får barnehageplass, men 20 barn får plass i en annen krets. 16 i Børsa, tre på Ilhaugen og en i Oterhaugen.

I Børsa får alle plass som har barnehagen som sitt første alternativ. I tillegg tar barnehagen inn 16 fra Venn, to fra Jåren/Råbygda og to fra Viggja, og har fortsatt ledig ti plasser for barn over tre år. Disse plassene kan gjøres om til fem plasser under tre år ved behov.

Alle får i Buvika

Fredly har to ledige plasser for barn over tre år og en ledig plass for barn under tre år.

Også i Buvika får alle som ønsker det et tilbud. For å ivareta alle barn med lovfestet rett til plass, må kommunen ta i bruk den åttende avdelingen i Hammerdalen fra august 2017. Her må 16 barn med Hammerdalen som førstevalg gå i Oterhaugen og Ilhaugen barnehager.

Ved å åpne den siste avdelingen i Hammerdalen sikrer Skaun at alle med lovfestet rett får plass. Rådmann Jan-Yngvar Kiel konkluderer med at det ikke er behov for å åpne en ny avdeling på Venn fra august i år.

Les også: Har ventet i fire år på elevplass

Behov for tre avdelinger

Samtidig viser søkermassen at det behov for en tredje avdeling på Venn.

«Fra barnehageåret 2018/2019 har ikke kommunen flere utvidelsesmuligheter. Planlagte byggeprosjekter kan tyde på at presset på barnehagene i Børsa kan øke. Søkermassen til barnehagen på Venn oppvekstsenter viser at det er et behov for 3 avdelinger. Utvidelsen bør derfor vurderes ved neste barnehageopptak 1. mars 2018», skriver rådmannen i sin orientering.