Onsdag var det hektisk møtevirksomhet i prosjektgruppen bak paviljongen. Nå er det utomhusplan og plan for anleggsområdet som gjennomgås. Byggesøknaden ligger fremdeles inne til behandling hos kommunen, men onsdag ettermiddag fikk Ivar Nilsen, ansvarlig for byggesøknaden, muntlig godkjennelse til å starte graving.

- Prosjektet er over i en ny fase. Nå blir det alvor. Vi er usikker på når det blir byggestart, vi satser på å få avklart dette på fredag. Da er det litt opp til entreprenør når arbeidet kan starte. Vi hadde et par møter onsdag for å få alle brikkene er på plass, sier Olav Sigurd Kvaale, prosjektleder i heimatt-gruppen.

Han sier at hele gjengen gleder seg til byggestart, og ikke minst, ferdigstillelse. Paviljongen skal stå på Bårdshaug-platået når den nå har kommet «heimatt» fra USA. Der skal den fungere som museum, og kanskje brukes til arrangement som intimkonserter.

Ikke isolert

40 dugnadsarbeidere har stått på i ett år for å være klar til byggestart. Men arbeidet med restaurering er langt fra over når spaden stikkes i jorden.

- Dugnadsarbeidet fortsetter. Nå er det deler øverst og utvendig, mye som har råtnet, som skal restaureres. Blant annet skal vi lage nye takspon, og det er mange biter, sier Kvaale.

Hele 8000 biter skal lages, identisk med den typen som ble produsert på Strandheim Brug.

- Dette er skiftet mange ganger opp gjennom årene, men vi har biter av det originale som vi kopierer. De blir laget i halvfabrikater på Hølonda, så bearbeider vi de på en produksjonslinje. Det går ganske radig, vi har laget 4000 stykk så langt, sier prosjektlederen.

Etter hvert skal det også lages utvendige dragere, som også har råtnet. Dette er det treskjærer Olav Kvåle som står i spissen for.

- Vi er veldig glad for at han har blitt med, han er nøyaktig på det han gjør.

Torleiv Sivertsen skal lage det som kalles orme-drager, dragere som sitter litt lenger ned på bygget. Ellers er prosjektgruppen i gang med å finne leverandører til arbeidet, og de ønsker aller helst å bruke lokale bedrifter.

Paviljongen blir etter planen holdt åpen i sommerhalvåret. En sakkyndig har, ifølge Kvaale, antydet at den tar 60 sitteplasser, eller 100 ståplasser inne i paviljongen. Den skal innvies 9. september, 150 år etter at Christian Thams ble født.

Paviljongen er 100 kvadratmeter stor, og det er ti meter fra gulv til tak innvendig. Utvendig er høyden 14 meter til mønet, med en flaggstand, eller det som kalles «kongen», på et par-tre meter over det. Det er søkt om dispensasjon for dagens krav til isolering. Prosjekt heimatt mener isolering vil gå ut over arketoniske detaljer og det originale preget.

Det blir ikke toalett i paviljongen, her må publikum bruke rådhuset eller herregården.

Eneste bevarte bygning

6. desember i 2014 ble «Prosjekt heimatt» etablert med mål å kjøpe stavkirkebygningen og bringe den hjem igjen til Orkdal.

Thamspaviljongen ble sommeren 2015 tatt ned i USA, og fraktet tilbake til Orkanger. Den har stått i innvandrermuseet Little Norway, i Wisconsin, siden 1936, og har vært eiendelen til Jennifer og Scott Winner.

Paviljongen kom i tre langcontainere til Orkanger havn 4. november 2015. Bygget ble lagret i den gamle Jysk-butikken på Laksøra. Her foregår også dugnadsarbeidet for å få byggverket tilbake til fordums prakt.

Det var i 1892 at M. Thams & co. fikk i oppdrag å bygge ei norsk stavkirke, som skulle brukes som norsk paviljong under verdensutstillinga i Chicago i 1893. Kirka ble bygd på Strandheim Brug på Orkanger.

Stavkirka, eller The Norway Building, som den ble kalt, er i dag den eneste bygningen som er bevart i sin opprinnelige form fra verdensutstillinga i 1893.