Torsdag kveld banket et enstemmig kommunestyre gjennom vedtaket om å gå for Veidekke AS' forslag «Tangenten» i den begrensede anbudskonkurransen om ny ungdomsskole i Børsa.

En glad ordfører Jon P. Husby (til venstre), sammen med kjerneteamet av arkitektene. Fra venstre: Sonja Røed, Øyvind Hegvik, Jan Vidar Monsen, Line Monsen, Espen Mellbye og Oddbjørg Hovdenak.

Faglig høyt nivå

Veidekke AS er totalentreprenør, og har med seg Hus Arkitekter, Arkitektene Vis a vis og Agraff som partnere i gigantprosjektet.

Tangenten ble en klar vinner i en konkurranse der fem totalentreprenører med arkitekt og landskapsarkitekt var prekvalifisert.

«Vinnerforslaget holder et høyt faglig nivå, og har for både kvalitet og priskriterier fått høye karakterer», heter det i den offisielle begrunnelsen fra Skaun kommune.

Det pekes særlig på arkitektonisk helhet og konsept, samt rom- og funksjonsprogram. Tangenten scorer også høyt når det gjelder miljø, energi og bygningskonsept, økonomi og god arealeffektivitet.

Et stort løft

– Mitt inntrykk er at alle er svært godt fornøyd, noe et enstemmig vedtak også tyder på, sier ordfører Jon P. Husby.

Beregnet byggestart er i begynnelsen av november, med ferdigstillelse i juni 2019. Skolen får en kapasitet på ca. 700 elever. Eksisterende skolelokaler skal benyttes fram til innflytting og skal deretter rives. Skaun kommune slipper dermed kostnader knyttet til midlertidige skolelokaler.

Prisen på 339 millioner kroner er 9 millioner mer enn rammen som ble vedtatt i fjor, men Husby kaller det likevel blink med tanke på pris- og indeksregulering av beløpet.

— Dette blir et stort løft for Skaun, og det er et tiltak vi må gjennomføre med tanke på befolkningsveksten. Vi har tidligere bygd ut både barnehager og barneskoler, og nå er mange av dem som har nytt godt av det klare for ungdomsskolen, sier han.

Husby ser også for seg at flere entreprenører fra distriktet vil komme i betraktning på oppdrag i de ulike disiplinene i byggeperioden.

— Fra tidligere utbyggingsprosjekt, har vi god erfaring med at entreprenører fra distriktet får oppdrag, sier ordføreren.

Slik blir fasaden på nyskolen.

Møteplass og torg

For Veidekke AS og deres partnere, har Tangenten vært hjertebarnet i en intens planleggingsperiode de siste tre månedene.

— Dette har vært babyen vår, sier Line Monsen i Veidekke.

I presentasjonen understreket arkitektene at de har forsøkt å være tro mot oppdragsgivers ønsker, både ut- og innvendig.

For nye Skaun ungdomsskole blir nærmest et tettsted i tettstedet, ifølge de som har laget prosjektet. Dette blir en møteplass som eksempelvis blir en perfekt arena for 17. mai-feiring, og i det hele tatt en møteplass og et torg også etter skoletid. At prosjektet skal romme både bibliotek og ungdomsklubb, er bidrag til bruk langt ut over ordinær skoletid.

Skolens hjerte blir et spektakulært skue og midtpunkt.

Rommer mye

Det Veidekke kaller skolens hjerte, er et stort fellesareal med trappeamfi med kapasitet til flere hundre mennesker i første etasje. Herfra er det kort vei til alt, også kultur- og idrettshallen.

Denne aulaen er åpen helt opp til taket i tredje etasje, og vil med sin beliggenhet midt i bygget bli tilgodesett med masse dagslys.

I første etasje blir det ellers blant annet bibliotek, en mindre kulturscene og administrasjon/ekspedisjon lett tilgjengelig. Her blir det ungdomsklubb, musikkrom og frivilligsentral, samt et kantinekjøkken.

I andreetasjen – der adkomsten selvsagt er enten via trapper eller med heis, rom for lærere/administrasjon, personalrom og elevgarderober og -baser. For dem som skal praktisere kunst- og håndverksfag, vil få mulighet også til å være utendørs med tredjeetasjens utstikk som «tak».

Tredje etasje er mye lik andre etasje, men i tillegg fleksible grupperom og et auditorium som samlingsplass for alle avdelinger.

Slik blir «Børsa-kartet» seende ut etter utbygginga.

Uønskede hendelser

Et beklagelig faktum er at skoletegnerne også har vært nødt til å ta hensyn til uønskede hendelser. Øyving Hegvik fra Hus Arkitekter forklarte at imellom ytterpunktene tett bunkers og åpne løsninger, har de valgt det siste.

— Vi har dessverre vært nødt til å ta slike hensyn slik verden er blitt. Vi har valgt de åpne løsningene i et tilfelle der de som oppholder seg på skolen får øye på en trussel. Dette er også hensyntatt ved at skolebygget har mange utgangsdører, sa Hegvik.

Opp mot problemet mobbing, ligger det samme åpenhets- og godt synlig-prinsippet til grunn. Reint konkret er det ivaretatt ved å unngå typiske «forrom» på toalettene.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300