- Frivilligheten er en kjemperessurs i kommunen vår, det viser alle rapporter. Vi har mange lag og organisasjoner, og mange innbyggere er engasjert i ulike lag og organisasjoner. Dette er en viktig kraft i Meldal, og spørsmålet har vært om vi kan unytte denne krafta endra bedre gjennom større grad av samspill innad i frivillig sektor og med kommunen, sier ordfører Are Hilstad.

Denne uka vedtok politikerne i Meldal å slutte seg til en modell som ei prosjektgruppe har jobbet fram, ved å opprette Meldal frivilligråd og Meldal kulturråd. Dette i tillegg til det eksisterende Meldal idrettsråd. Alle tre rådene skal være representert i Samhandlingsgruppa for frivillighet, som også er et nytt tiltak. I sistnevnte skal også kommunen ha representanter.

Talerør for alle

Det har over lengre tid vært jobbet med et prosjekt med utforming av en frivilligpolitikk for Meldal kommune. Nå får frivillig sektor sine arenaer, hvor de kan spille inn ting de synes er viktig, ting de trenger og få til økonomisk samhandling.

- Vi har idrettsrådet fra før, hvor ledere i ulike idrettslag møtes. Det fungerer bra, og nå får andre frivillige knytte seg til kulturrådet eller frivilligrådet. Kulturrådet vil omfatte alt av sang, teater, revy, musikk og lignende, mens frivilligrådet kan bestå av velforeninger, sanitetsforeninger og alt annet. Da har vi tre stolper, som alle er representert i Samhandlingsgruppa. Dermed har alle sine talerør inn mot kommunen, sier Hilstad.

Mens idrettsråd er vanlig i flere kommuner, er de to andre rådene trolig nybrottsarbeid av Meldal kommune.

Modell for Orkland?

- Meldal kommune eksisterer ikke så mye lenger, men ved å lage en ny modell får vi testet ut erfaringer rundt dette. Modellen kan eventuelt bygges videre på i den nye kommunen, hvor det er store geografiske områder og større behov for god samhandling i viktige prosesser. De ulike rådene vil bli en sterkere stemme inn mot kommunen, sier Hilstad.

Han er samtidig klar over at det kan være krevende å lage modeller og «bokser» som tres nedover hodene på de frivillige.

- Vi skal være forsiktige med å blande oss, men kommunen har behov for å være mer strukturerte i kontakten med frivilligheten. Og vi håper ikke dette oppleves som en tvangstrøye, men som et forsøk på tilrettelegging, sier Hilstad, som understreker at det fortsatt skal være mulig for enkeltaktører å ta kontakt med kommunen.

Håper på gevinst

Kommunens representanter i Samhandlingsgruppa blir Kari Garberg, seksjonsleder for kultur, og Mildrid Nesheim, medlem i hovedutvalg helse, oppvekst og kultur.

- Det blir sendt ut en innkalling til lag- og organisasjoner om et etableringsmøte. Vi vet ikke fasiten på dette ennå, men håper det vil ligge en gevinst i det for lag- og organisasjoner. Jeg håper de vil se verdien i å kunne samhandle, samarbeide om arrangementer og dra veksler på hverandres erfaringer. For eksempel kan man lære av hverandre om bruk av Tilskuddsportalen, sier Hilstad.

ingrid.hultgreen@avisa-st.no

958 39 535