Audun Krog Eftedal
Audun Krog Eftedal

Nå ser det dessverre ut til at «Riv Skiten-kameratene» kan få en ny seier. De starta herjinga si for godt og vel hundre år sia, med rivinga av middelalderkirka på Grøtte. Av seinere «triumfer» kan vi ta med bulldoserfjerninga av den fineste oldtidshaugen i distriktet, Rundhaugen; rivinga av Folkets Hus på Orkanger, dette einestående minnet om samvirke og innsats i ei tung tid; rivinga av Sivertsengården (der bygninga vart berga av folk med bedre vett fra lenger opp i kommunen, men fjerna fra det rette miljøet sitt) - for å ta noen eksempler. På den garden der den framstående motstandsmannen Olav Sæther holdt hus, der hadde det passa med et samlende museum over motstandsarbeidet her i området under okkupasjonen.

Jeg veit at flere av de ivrigste forkjemperne for å rive Sivertsengården angra djupt etterpå. Den gangen fantes det på Nerøra ei fin tomt som det hadde passa glimrende å flytte bygninga til. Daværende kulturminister Åse Kleveland var her 1. mai. Da 1. mai-toget passerte Sivertsengården kommenterte hun at dette var ei fantastisk flott bygning som heldigvis var bevart. Så kunne jeg fortelle henne at nå skulle den rives. Ja men den flotte bygninga må jo berges, sa hun, og lovte at det skulle finnes penger på statsbudsjettet til bevaring. - Dette ble ikke tatt godt imot av den politiske ledelsa i kommunen da jeg informerte om det: Her skulle det rives, basta.

Nå er det kanskje ennå ikke for seint å forhindre at «Riv Skiten-kameratene» får gjennomført en ny skandale og får seg en ny «seier». Det er ingen skam å snu, vyrde Orkdal kommunestyre - dere har jo alt snudd før en gang i denne saka; snu nå tilbake når fylkesmannen forhåpentligvis gir dere sjansen til å rette ryggen!!

Audun Krog Eftedal