Organisasjonen Avis i skolen ble stiftet i 1971, med det formål å bidra til at barn og unge skal bli aktive brukere og bevisste lesere av aviser på papir og digitalt. Det skal stimulere elevenes leseferdigheter, interessen for samfunnsspørsmål og medvirkning i demokratiske prosesser.

Avis i skole ble i år arrangert for 20. gang i Sør-Trøndelag. 1623 elever fra 52 skoler fordelt på 62 klasser var med helt fra starten dette skoleåret.

Etter hvert har klassene blitt slått ut etter cup-prinsippet, før det tirsdag sto igjen sju klasser som da utgjorde selve finalen.

— Det er ikke så viktig om vi vinner, det artigste er å delta, er Henrik Hommefoss Johnsen og Stine Stokkan enige om.

30 finalespørsmål med tre svaralternativer til hvert spørsmål, er da unnagjort. De venter bare på resultatet.

Sjuendetrinnet er sjuende best i fylket i årets Avis i skolen.

Slett ikke sist

Når lærer Mildrid Gimseng forteller at klassen oppnådde en gjennomsnittlig poengsum på 18,37 - her skal det beregnes ned til siste desimal - går det et skuffelsens sukk gjennom de 27 elevene. De ble sist...

Det er altså helt feil. De ble langt fra sist. De fikk bare færrest poeng i finalen. Børsa skole har nådd finalen, og har dermed 55 andre klasser fra hele fylket bak seg. Med denne bevisstgjøringen kostet hele klassen like godt på seg en skikkelig applaus!

Angår kanskje meg?

Har elevene så fått et mer nært forhold til avis av å ha vært med i denne konkurransen?

— Ja, mer nå enn før. Og vi har fått et tettere forhold til papiravisa, sier Henrik.

Konkurransen er nemlig lagt opp slik at samtlige skoler får tilsendt alle deltakende lokalaviser for en gitt periode. Disse skal elevene lese, aller helst fra perm til perm. Spørsmålene i finalerunden er hentet fra alle avisene, samt fra det nasjonale og internasjonale nyhetsbildet.

— Hva er mest interessant å lese om?

— Jeg liker både internasjonale og lokale nyheter. Står det noe om Skaun, kan det faktisk hende at det angår meg. For eksempel nyheten om å bygge ny Skaun ungdomsskole. Det er en skole vi får gå på i tiendeklassen, sier Stine.

— Jeg har oppdaget at ved å lese aviser de siste ukene, har jeg fått kunnskap om ting jeg ikke visste fra før, sier Henrik.

Fire av 27 elever i dyp konsentrasjon under finalen tirsdag.

Relativt fornøyd

Stine var den eleven som tok seg aller best tid med å besvare spørsmålene.

— Jeg tror det gikk sånn passe. Det var i hvert fall bra det var svaralternativer.

— Spørsmålene var ca. 50:50 i forhold til det jeg håpet på på forhånd. Men jeg tror det gikk forholdsvis bra, sier Henrik.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300