Politikerne i Orkdal har bestemt at det gamle Sæther-tunet midt i sentrum av Orkanger, skal rives. De som skal bygge ut området, mener det ikke vil være økonomisk lønnsomt dersom tunet blir bevart.

Motstanden mot riving har vært sterk, men politikerne har stått på sitt. Det ønsker Anne Moa Solstad, Gunnhild Solem Slupphaug og Hanna Olavsdotter Øklend å gjøre noe med. De tre 11-åringene sendte mandag ei melding til ordfører Oddbjørn Bang. I meldinga, som har tittelen Sæther-gården, skriver de:

«Dette er oss»

«Hei, dette er oss, Gunnhild Solem Slupphaug, Anne Moa Solstad og Hanna Olavsdotter Øklend. Vi er 11 år gamle og ønsker å bevare Sæther-gården. På grunn av den historiske verdien. Så vi ønsker å få et møte for å diskutere denne saken med deg. Mvh Hanna, Anne og Gunnhild.»

Det tok ikke lang tid før jentene fikk svar. Ordfører Bang forklarte at han hadde tatt påskeferie, men at han ville ta kontakt med dem for å foreslå et møte over påske.

- Alt kan ikke være moderne

Da ST møtte jentene mandag ettermiddag, fortalte de om tekstmeldinga til ordføreren.

- Vi skal ha møte med ham etter påske.

- Hvorfor mener dere det er viktig at Sæther-tunet ikke rives?

- Det er så fint at det står i sentrum, og det er fint om vi tar vare på gamle bygg, sier Gunnhild og får støtte fra Hanna:

- Alt kan ikke være moderne, sier hun, mens Anne legger til at gårdstunet har historisk verdi for Orkanger.

Jentene er enige om hva de ønsker seg i gårdsbygningene:

- Vi vil ha en kafé!

Saken befinner seg nå hos Fylkesmannen, som skal ta stilling til en klage på vedtaket om riving.