I mølla i Buvika bygges det nå ny ekspedisjon i tillegg til at lageret bygges ut.

- Dette er den største investeringen som er gjort ved mølla på mange, mange år, sier Stig Løvseth, plassjef ved Norgesmøllene, avdeling Buvika (se fakta nederst i artikkelen).

I mai i fjor gikk Løvseth og co. ut med følgende gladnyhet: De unngikk masseoppsigelser (15 mann). Bakgrunnen for usikkerheten var at det i lengre tid har vært overkapasitet av mel ved Norgesmøllenes tre møller i Norge; Buvika, Skien og Vaksdal utenfor Bergen.

Dette skyldes at forbruket av mel har gått drastisk ned grunnet mer import av mel samt endrede matvaner i befolkningen.

600 nye kvadratmeter

Prosessen med å nedbemanne ved ett av anleggene startet i september i fjor. Etter mange runder ble det i januar i år vedtatt at Skien-mølla måtte ta støyten. Det som «bikket lasset» i rett retning for Buvika, var generell god drift på anlegget samt lave logistikkostnader.

Siden har det bare gått én vei: Nylig ble to nye personer ansatt. Og tidlig i januar i år startet utbygginga av lageret.

- Vi skal ha på plass tre lastebrygger. I tillegg skal det bygges ny ekspedisjon. Til sammen utgjør dette cirka 600 kvadratmeter, forklarer Løvseth.

- Og hva koster investeringen?

- Drøyt tre millioner kroner, svarer han.

Produksjonsøkning

Fra årsskiftet fikk mølla også tre nye kunder; Bakehuset i Molde og i Trondheim, samt Kløverbakeriet.

- Det går bra her nede nå. Jeg vil rose de ansatte. De står på i en hektisk hverdag, for det er bånn gass hele tida, sier plassjefen.

Behovet for nyansettelser skyldes økt produksjon av pakket vare, det vil si melposer på én, to og 25 kilo. Denne produksjonen overtok de fra Skien da det ble nedbemannet der.

- Vi har en produksjonsøkning på 40 prosent de tre første månedene i år sammenlignet med samme periode i fjor, sier Løvseth.

Samtidig har Buvik-mølla en nedgang på bulk (tankbil laster mel ved mølla). Deler av denne aktiviteten er overflyttet til Skien, og krever færre ansatte.

Mølla i Buvika:

* I.C. Piene mølle ble etablert i 1866 ved at Johannes Christian Piene fikk en festekontrakt på et gammelt møllebruk ved Ilabekken i Trondheim.

* I 1897 stod den første møllebygningen i Buvika klar for den første produksjonen av rugmel.

* Buvik-mølla hadde på 1960-tallet på det meste cirka 120 ansatte.

* I dag er det 25 ansatte (24,6 årsverk), men produserer mye mer enn den gang.

* Produserer standard mel til dagligvare og bakerier.

* 30-35 båter med korn (råvare) har anløp ved mølla hvert år.

* Formalte i fjor 55 000 tonn korn, som tilsvarer cirka 45 000 tonn mel.

* Den høyeste siloen (rød) i «mørna» er 64,8 meter høy.

Mølla i Buvika er et kjent syn i bygda. Foto: Øyvind Brostrøm