Den egentlige «bursdagen» for kantina, er 10. april, men da er det skolefri og straks påske.

— Vi måtte bare velge en nærliggende dato, sier Oddrun Bjerkli, som har vært kantinesjef i alle disse åra og derfor kan jubilere like mye.

Hele dagen uten mat

Ut med potetgull, cola og boller. Inn med sunn mat. Det var grunntanken for å etablere kantine på Sodin skole i Hemne.

Svein Ustad var rektor på Sodin da kantina så dagens lys.

— Det var ei tid med mye fokus på mat, kosthold og ernæring. Når vi samtidig visste at mange elever kjøpte seg usunn mat, og kanskje også godteri i stedet, måtte vi gjøre noe, sier Ustad, som torsdag var invitert til feiring sammen med Hans Hegvik og Torbjørn Børmark, to andre i lederteamet den gang.

— Det var altfor mange som ikke hadde med seg matpakke på skolen, sier Hegvik.

— Og mange reiste hjemmefra uten å spise frokost, de spiste kanskje ikke på hele dagen, sier Børmark.

— Når vi nå kommer tilbake i dag, er det hyggelig å se at konseptet er det samme som da vi starta, sier Ustad.

Forlot skolen

Dagens rektor (fungerende) Hege Daaland sier hun merker stor forskjell, spesielt på to ting.

— Jeg var lærer i ungdomsskolen da kantina ble etablert. Nå, ti år seinere, merker jeg godt at elevene er mye mer utholdende. Dagsformen er mye bedre, sier Daaland.

Før kantina kom, opplevde skolen også en annen utfordring.

— Svært mange elever forlot skoleområdet. De dro enten ned til sentrum for å kjøpe seg mat og annet, eller de dro på bensinstasjonen. I dag har vi praktisk talt ikke et problem lenger med at elever forlater skoleområdet, sier hun.

Sunt og rimelig

— Jeg synes det er fint med kantine, da slipper jeg å lage matpakke før jeg reiser hjemmefra, sier Maren Five (8B), som har tatt plass sammen med venninna Hege Valstrand (10A).

— Men jeg foretrekker fortsatt å ta med matpakke hjemmefra. Jeg vil gjerne ha grovt brød, sier Hege.

Likevel – oppslutninga om kantina er stor:

— Det er langt på vei 100 prosent av elevene som har tegnet abonnement, forteller sekretær Randi Vuttudal.

Og hva koster det? Jo, ifølge Hemne kommunes betalingsregulativ 16 kroner dagen! Det er ca. halvparten av det ei bensinstasjonspølse koster...

Alt fra Lunds

På selve jubileumsdagen torsdag, var det gratis mat til alle. Også med varmmat.

— Vi har lånt kjøkkenet på Hemne helsesenter. Så i dag blir det tandoori og orientalsk gryte, sier Oddrun Bjerkli.

Totalt sett er det spist mye mat i kantina i løpet av disse ti åra. Ut fra antall bestilte brød per dag, antall brødskiver per brød og antall skoledager per år, kommer tiårsforbruket opp i imponerende 850 000 brødskiver i løpet av ti år.

— Hæ? Så mye, utbryter rektor Hege Daaland, som slett ikke har regnet på akkurat det.

Lokalt næringsliv har det selvsagt også dryppet på.

— Lunds Bakeri har levert brødvarene i samtlige av disse ti åra, forteller Daaland.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300