Hemne

Tidligere i vinter gikk Hemne Sparebank ut og inviterte både bedrifter, privatpersoner og andre til å tegne egenkapitalbevis, helt uavhengig av kundeforhold til banken.

Enkelt sagt, kan kjøp av egenkapitalbevis sammenlignes med å kjøpe aksjer i et aksjeselskap.

Hensikten var å få økt soliditet, noe som i neste omgang gir mulighet for økt vekst og lønnsomhet. Økt vekst betyr mer penger til disposisjon for å låne ut til kundene.

Solgte ca. 400 000

Før salget av egenkapitalbevis startet, var banken garantert et minimumsbeløp på 31,5 millioner gjennom til sammen 13 garantister. Ved tegning over dette beløpet, ville garantistene bli fristilt.

Sist fredag, da fristen for tegning utløp klokka 15.00, viste det seg imidlertid at emisjonen var fulltegnet. Det var solgt egenkapitalbevis for ca. 42 millioner kroner, som var maks grense og tilsvarende 16 prosent av bankens totale eierportefølje.

Det betyr at ca. 400 000 egenkapitalbevis er solgt. De er fordelt på 207 aktører. Av de 207 utgjør de aller fleste privatpersoner - anslagsvis 90 prosent. De største enkeltkjøpene befinner seg imidlertid i den resterende tiprosenten.

— Det er klar overvekt av kjøpere fra Hemne, sier banksjef Tor Espnes, som så langt kan røpe at to kjøpere innehar ti prosent hver av egenkapitalbevisene og er dermed størst, og at de fem største er bedrifter, hvorav tre fra Hemne.

To typer avkastning

De nye eierne av Hemne Sparebank vil i løpet av de neste ukene få innkalling til eiermøte. En valgkomité blir deretter oppnevnt til å velge fire innehavere av egenkapitalbevis til bankens generalforsamling, bestående av totalt 16 personer.

Innehavere av egenkapitalbevis vil få avkastning på to måter:

* Verdistigning på egenkapitalbevisene (sammenlignbart med svingninger i aksjekurs).

* Utbytte fra bankens overskudd, basert på en fordelingsnøkkel ut fra eierandel.

Tor Espnes er svært glad for responsen.

— Vi er veldig godt fornøyd med at vi har styrket bankens egenkapital med 42 millioner kroner. Vi må innrømme at dette også har vært en spennende prosess for oss. En emisjon har ikke vært gjennomført siden banken ble etablert for godt over 150 år siden, sier Espnes.

Kursen på nett

— Vi er også godt fornøyd med at vi har nådd ut til så mange og fått så bra respons på noe som er helt nytt for de fleste av oss, sier kunderådgiver Olav Magnus Stamnestrø.

Den til enhver tid gjeldende kursen på egenkapitalbevisene, vil ligge på bankens hjemmsider.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300