Normal fødselsvekt for en kalv av rasen Hereford ligger på rundt 40 kilo. Oksekalven, som har fått navnet Odin, var bare 20 kilo da han ble født den 3. april. Dermed måtte familien Olsen på Jåren i Skaun trå til med pleiehjelp de første døgnene av kalvens liv.

Selv med FK-dressen på, er det ikke lett å overtale kalven til å ta smukken.

- Han måtte mates fra flaske de første døgnene. Heldig vis hadde vi liggende noe frosset råmelk i fryseren, nettopp for ha noe beredskap i slike tilfeller. På grunn av at kalven måtte flaskefores ofte og til alle døgnets tider, valgte vi av praktiske grunner å ta ham med inn i huset, forteller gårdeier Linda Elise Olsen.

Havnet i lekegrinda

Med to barn på henholdsvis fire og seks år, har Olsen ganske friskt i minne hvor krevende det kan være å følge opp babyer til alle døgnets tider. Men det skulle vise seg at hun skulle få god hjelp. Minstemann Odin på fire år fant fort tonen med oksekalven, som han raskt døpte Odin.

Odin har lånt bort lekegrinda si til den vesle oksekalven.

Men å ha en oksekalv gående i stua, var på mange måter ganske utfordrende, ikke minst når minstemann skulle fore ham. Derfor lurte Odin på om pappa ikke kunne plassere kalven oppi lekegrinda som både han og storesøster brukte da de vår mindre. Odin husket nemlig at det ikke var så lett å «rømme» fra lekegrinda, og han hadde behov for å ha kontroll på oksekalven når han skulle gi ham mat. Dermed havnet kalven oppi lekegrinda.

«Odin må ha mat hele tida, skjønne du. For han va så liten når han vart født. Men æ har gitt hanj masse melk, å no har hanj vorte stor og sterk. Åsså no kanj hanj vær i fjøset sammen med mamman sin,» forteller matfar Odin når ST kommer på besøk tirsdag morgen.

Matfar Odin (4)sørget for at oksekalven Odin fikk nok næring de første døgnene.

Blitt sterk

Nå, ei drøy uke etter fødselen, er kalven blitt så sterk at han klarer seg godt i fjøset sammen med de andre dyrene. Men både kalven Odin og matfar Odin stiller opp for å rekonstuere de første dagene av kalvens liv når ST kommer på besøk. Problemet er bare at kalven har rukket å spise fra mora denne morgenen, og den er derfor ikke spesielt sulten når minstemann på fire år skal demonstrere hvortdan han foret og pleiet kalven de første døgnene.

«No må du drekk, Odin. Husk på at du ska' bli stor å sterk som mæ. Å da MÅ du drekk,» sier Odin mens han forsøker å få kalven til å gape over smukken på flaska.

Kjærlighet

Men kalven Odin nekter. Da får navnebror en god ide. Han må ta på seg Felleskjøpet-kjeledressen. For da blir han skikkelig bonde.

Og etter mye kos og overtalelser fra den lille gutten i FK-dress, så gaper kalven endelig over smukken.

«Dær ja. Du må drekk sjø. Oj. Du har jo fått tenner,» konstaterer matfar Odin mens han kikker oksekalven inn i øynene, og man kan fornemme ekte kjærlighet.