Det er først og fremst fra skisporet har gjort seg mest bemerket det siste året. Hun hadde et aldri så lite gjennombrudd mot slutten av fjorårets sesong da hun vant de to siste rennene i ST-cupen etter å ha fått en solid formtopp mot slutten av sesongen. I årets sesong har hun levert topplasseringer på løpende bånd, noe som til slutt holdt til at hun vant ST-cupen sammenlagt i 15-årsklassen.

- Årets sesong har vært jevn og veldig bra. Jeg fikk ikke den formtoppen som jeg hadde sist sesong, men årets sesong har nok vært den beste jeg har gjort i skisporet, forteller Frida Haugskott.

Kretsmester

Under kretsmesterskapet fikk hun vise at hun behersker det aller meste i langrennssporet etter at hun ble nummer en på 5 kilometer fri, nummer to på langdistanse klassisk og nummer tre på sprinten. Også i Midt-Norsk mesterskap gikk det meget bra med seier på sprinten og andreplass på normaldistansen i fristil.

Ingen målsettinger

Mange på hennes alder setter seg ofte resultatmål og langsiktige mål, men Frida tenker ikke på det i det hele tatt.

- Jeg setter meg faktisk ikke målsettinger før sesonger. Det viktigste for meg er å ha det artig og jeg tar i grunnen en sesong av gangen. Når det er sagt, så har jeg alltid lyst å vinne, men er du ikke god nok, så er du ikke god nok, sier 15-åringen.

Talte for kongen

Under hovedlandsrennet gjorde hun det såpass bra at hun ble tatt ut til HMK Haralds ungdomsstafett i Holmenkollen påfølgende helg. På denne stafetten hadde hun også 5. beste etappetid, hun gikk da på Sør Trøndelag skikrets sitt andrelag. Dagen før stafetten deltok hun på kongens pølsefest, hvor hun ble trukket ut til å holde tale for Kongen.

- Det var veldig stort for meg. Arrangøren ville ha en jente og en gut til å holde en tale for kongen. Jeg meldte meg, men det var flere andre også som ville gjøre det. Så det ble trekning og da navnet mitt ble trukket vart jeg veldig nervøs, men det gikk veldig fint og det var veldig stas å være med på, sier hun.

Orientering og friidrett

Årets skisesong er over, men den talentfulle buvikingen har ikke tenkt å ta noen lang ferie. Nå starter nemlig sesongen for orientering og friidrett på våren og sommeren. Også der hevder hun seg meget godt. Ettersom begge foreldrene (Kristin og Frode Haugskott har vært aktiv innen orienteringsmiljøet var det en idrett Frida tidlig ble presentert for.

- Det ligger litt i familien. Mamma var veldig aktiv en periode så det er orientering som er hovedidretten i familien i grunnen. Den idretten har jeg i grunnen holdt på med hele livet mitt, sier Frida og ler.

Lett å kombinere

Både i friidrett og orientering har hun hevdet seg høyt på resultatlistene i sin aldersklasse de siste årene. Under hovedløpet i orientering i fjor hvor noen av landets beste utøvere samles, ble hun nummer 11. I friidrett går det for det meste i løping i alt fra 60 meter til 1500 meter. I fjor deltok hun i Ungdomslekene på Stjørdal hvor hun tok gull på 60 meter og 1500 meter, og sølv med Sør-Trøndelag på stafetten. På Ungdomslekene deltar noen av de beste utøverne fra Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Selv sier hun at hun vil holde på med de to idrettene så lenge som hun kan, men at det er langrenn hun satser på.

- Jeg holder på så lenge jeg synes det er artig. De tre idrettene kan lett kombineres i og med at de går på sommerstid. I tillegg er det jo god trening for langrenn også. Orientering og friidrett handler veldig mye om utholdenhet og kondisjon akkurat som i langrenn, sier Frida.

Gode støttespillere

Med to svært idrettsinteresserte foreldre får 15-åringen veldig god støtte til å drive med det hun synes er artig. Hun er veldig takknemlig for måten foreldrene legger til rette for henne.

- Pappa smører skiene mine. Han er veldig flink til det, men kanskje enda flinkere til å smøre matpakker. Mamma er som oftest med meg rundt i løypen før rennene jeg skal gå for å roe meg ned. Jeg pleier å være veldig nervøs, så da er det veldig greit å ha henne til å roe meg ned, forteller den talentfulle 15-åringen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255