Drøye to måneder etter at Orkdal helsetun endret måltidsrutene, kan man slå fast at det har slått veldig positivt ut.

Senere middag

6. februar i år ble måltidsrutinene endret. Bakgrunnen var at mange eldre er eller står i fare for å bli underernært, samt at det ble lang tid mellom kveldsmat og frokost.

De nye rutinene innebærer blant annet at middagen blir servert senere på dagen, og at man i stedet legger inn en næringsrik lunsj rundt klokka halv tolv på formiddagen.

Etter drøye to måneder med nye rutiner, ser man at dette har slått positivt ut. Enhetsleder ved Orkdal helsetun, Sissel Kristine Høydal, oppsummerer det slik:

- Evalueringa fra avdelingslederne og kjøkkenet viser at beboerne sover bedre, og de går opp i vekt.

Stoppet vektnedgang

Tove Jønland er leder ved 4.2, en av avdelingene ved Orkdal helsetun. Hun forteller at beboerne veies minst én gang i måneden.

- De fleste har gått opp i vekt. Vi hadde flere som var i faresonen for å bli underernært. Det er de ikke lenger. Vi hadde også et par som bare gikk ned og ned i vekt. Dette har vi klart å stoppe, sier Jønland.

Får mer tid

Det er imidlertid ikke bare beboerne ved Orkdal helsetun som påvirkes positivt at måltidsendringene. Det gjelder også for de ansatte.

- Det går mye fortere å rydde unna etter en lunsj enn etter middag, og man blir ikke trøtt og dorsk etter en lunsj på samme måte som etter en middag. Det fører til at vi får mer tid sammen med beboerne våre, forteller Anniken Harsvik Moe, som er sykepleier på avdelinga for demente.

Det samme opplever Laila Fjeld, som arbeider som helsefagarbeider ved helsetunet:

- Vi får mer tid til ulike aktiviteter, som å ta dem med ut på tur, spille kort og brettspill, eller bare sitte å prate.

Aktivt liv

Inne på et av rommene på avdeling 4.2 bor Minni Eikli. Hun sitter i godstolen sin når ST kommer på besøk.

Rommet forteller om en kvinne som har levd et aktivt liv. Ei vakkert utskåret kiste er et minne fra en av hennes mange reiser rundt om i verden, i bokhylla bugner det av ny litteratur, og på veggen over senga henger tre malerier med hennes egen signatur. Hun begynte nemlig å male da hun pensjonerte seg fra jobbene som sykepleier og bondekone.

- Kan ikke ha det bedre

Minni flyttet til helsetunet i fjor høst. Hun legger ikke skjul på at hun har det godt, og at hun trives i sitt nye hjem.

- Når jeg ikke kunne bo hjemme, kunne jeg ikke hatt det bedre enn jeg har det her. De har fått meg så frisk, sier hun og smiler til pleierne rundt seg.

- Det er all maten, det, vet du, sier Tove Jønland, som får kontant svar fra Eikli:

- Ja, jeg får ikke tid til annet enn å spise!

Gjenopptok malinga

Det er en sannhet med modifikasjoner, noe Minni Eikli medgir når Jønland og Høydal teller opp timene mellom de ulike måltidene.

Om det er energien i maten som har fått henne til å blomstre, vites ikke. Men faktum er at den 94 år gamle kvinnen har gjenopptatt sin store hobby.

- Jeg har begynt med kunstmaling igjen, forteller hun og viser stolt fram en vakker akvarell hun nettopp har malt.

- Ikke 70 lenger

Akvarellen står plassert på et staffeli, og ved siden av står en plastpose med alt hun trenger av utstyr for å male mer. Men hun trenger mer:

- Jeg må på butikken og kjøpe maling, pensler og lerret, sier hun og får klarert fra pleierne som er med på rombesøket at det skal ordne seg.

- Men jeg skal ikke male ennå. Jeg må vente på at den rette «spiriten» kommer. Du vet, jeg er ikke 70 lenger.

Leppestiften på plass

Inne på en av stuene sitter Dagny Espen. Hun venter besøk, og har fått påført et fint lag med rød leppestift. Man er nemlig rause med kosmetikken for dem som vil pynte seg på helsetunet.

Ved siden av sitter en av de ansatte, Eva Østhus. De to har en nær og god kontakt.

- Vi får bedre tid nå til å finne på aktiviteter med beboerne. Noen vil spille, mens andre kanskje vil ut en tur, forteller Østhus.

Også i helgene

Så langt er måltidsrutinene endret bare på hverdagene. I helgene følger man de gamle rutinene.

Man skulle kanskje tro at det ville oppleves negativt for beboerne med ulike måltidsrutiner på hverdag og helg, men ifølge Tove Jønland er det ikke slik.

- Endrede rutiner i helgene er ikke etterspurt av pasientene. Det er en del ekstra rundt helgene, som for eksempel lørdagskos med et ekstra godt og næringsrikt måltid til kvelds. Så det virker som om de opplever helgene som bra, sier hun.

Enhetsleder Sissel Høydal tror likevel at de kommer til å innføre de samme rutinene i helgene også, uten at hun kan tidfeste det.

Ut på tur

Ved helsetunets utgangsdør står Lars Åge Tetlie sammen med Lise Kristine Skjærseth Kvåle. De to er godt kledd i det sure vårværet. Lars Åge stiller velvillig opp på et bilde før han legger av sted sammen med skoleeleven fra helsefag på Follo. De skal på tur til Fannrems nye magnet:

- Vi skal på Extra'n! sier han og legger i vei sammen med følgesvennen sin.