20 februar 2016 brant deler av fjøset ned på Yttgarden i Romunstadbygda i Rindal kommune. Inne i fjøset var det over 50 dyr. Rundt 50 kyr og ungdyr ble berga ut, men fire kviger og én hest brant inne og omkom i brannen

Gårdeier Stine Helene Slettvåg Løkås oppdaget brannen. Hun kom kjørende opp gårdsveien og så at det kom røyk fra gården. Hun håpet det var bolighuset som brant, og ikke fjøset med fullt av dyr. Men det var fjøset som sto i fyr og flamme. Hun fikk varslet om brannen, og sprang inn i stallen for å berge ut hesten sin og en annen, men hun måtte snu. Røyken var for intens til at hun klarte å berge ut hestene.

Mistet hesten

Stine Helene forteller at hun fikk varslet naboene, som kom og hjalp til med å berge ut dyra

Hesten som omkom var hennes, og hun sliter enda med opplevelsen ett år etterpå, men man må bare få livet til å gå videre, forteller hun.

Rindal, Surnadal og Meldal brannvesen gjorde en kjempejobb, da de klarte å begrense brannen og fikk berget halve fjøset. Yttgarden ligger lang unna vasskilder, som så mange andre gårder i distriktene gjør, og derfor er slike branner ofte ekstra utfordrende for brannvesenet.

- Vi fikk veldig god hjelp av naboer som tok imot kyrne og satte dem inn i sitt eget fjøs. Vi fikk også berga noe av fjøset, og fikk dermed plass til noen melkekyr og ungdyr, forteller Stine Helenes samboer, Ivar Martin Hårstad.

Nytt fjøs

Det ble fort bestemt at det skulle bygges nytt fjøs, og samboerparet fikk god hjelp av Tine rådgivning, Sparebank 1 Midt-Norge og Rindal kommune. Det ble litt fram og tilbake om hva de skulle satse på, men løsningen ble at de gikk for en totalpakke som Fjøssystemer AS hadde skissert for dem. I den pakken var det Fjøssystemer som ordnet alt fra graving og bygging til ferdiglaga fjøs.

Rindal landbrukskontor hjalp til med å få inn en god søknad om midler fra Innovasjon Norge. Ivar Martin Hårstad roser alle som har hjulpet til i den akutte fasen, og ikke minst all den hjelpen som de har fått i ettertid.

Ser lyst ut

Første april i år tok Stine Helene formelt over familiegården. Hun har gått på skole denne vinteren og i tillegg vært med på drifta hjemme om helgene. Det har vært ei tøff tid for alle, men nå ser det lyst ut for den unge bonden på 22 år, som skal drive gården i lag med samboer Ivar Martin Hårstad.

Tirsdag 4. april klokken 15 kom den første kua over dørstokken på nyfjøset på Yttgarden, det var en stor og god dag for samboerparet.

Dobbelt opp med kalving

«Innflyttingsdagen» ble en litt kaotisk for Stine Helene og Ivar Martin. I tillegg til flytting, fikk de to kalvinger i gamlefjøset. Stine Helene startet dagen med melking klokken 07, og da klokka nærmet seg 11, startet kalvinga på den første kua. Den andre kua kom rett etterpå.

Med kalving, og elektrikere som jobbet på spreng, kom den første lasten med kyr klokken 15 tirsdag 4. april. Det ble liv og røre med kudans og rauting, og det var tydelig at de likte nyfjøset. En stor dag på Yttgarden for mennesker og dyr.

John J. Storholt