Strikkekafé er etterhvert et kjent begrep, mens slektskafé er en mer ukjent nysatsing hos Bestemors stue på Fannrem.

- Finn Karlsen, pensjonert slektsforsker, var innom her på kaffe, og det var da vi kom i snakk om dette. Det var han som lanserte ideen. Han er kjent fra TV-serien «Hvem tror du at du er?», så det er jo artig for oss å få ham hit, sier Ivar Morken ved Bestemors stue.

Oppstarten for slektskafeen blir onsdag 19. april, og deretter satser arrangørene på å gjenta tilbudet én onsdag i måneden. Det kan bli hyppigere også, avhengig av interessen.

- Her kan folk komme innom Bestemors stue og få hjelp hvis det er noe de lurer på angående slekta si. Finn Karlsen vil være behjelpelig med å knekke noen slektsnøtter, sier Morken.

Vil treffe nerve

Mens kafeen fra før av byr på månedlige kulturkvelder og har etablert seg med strikkekafé, er dette noe nytt.

- Vi prøver stadig å finne nye nisjer som kan gjøre oss interessante. Det er ingen pulserende strøm av mennesker forbi her, så vi må finne på noe som fenger, sier Morken.

Han mener slektsgranskning er i tiden, blant annet gjennom fokus i TV-programmer den siste tida, og håper derfor å treffe en nerve med slektskafeen.

Finn Karlsen stiller med PC og oppslagsverk, og vil lære bort letestrategier og vise folk muligheter.

Spent på oppstart

- Tilbudet skal være lavterskel, det blir en uhøytidelig form hvor man kan komme med sine spørsmål. Bestemors stue har for øvrig åpen butikk med salg av kaffe, interiør og antikk på vanlig måte, sier Morken.

Slektskafeen vil trolig vare et par timer hver gang, avhengig av hvor stor pågang det blir fra folk som vil ha hjelp.

- Alle er hjertelig velkommen. Tilbudet er gratis. Det passer jo veldig godt med slektsforskning i Bestemors stue. Vi er glad Finn Karlsen tok kontakt. Det skal bli spennende å komme i gang og sjekke responsen, sier Karlsen.

- Har dere hørt om slektskafé tidligere?

- Nei, men Finn har vært borti det tidligere, og kom derfor oss med navnet.

Ivar Morken ved Bestemors stue spiller på nye strenger: Nå er det slektsforskning på programmet. Foto: Ingrid S. Hulgreen