Åpen høringsuttalelse angående søknad om tillatelse til å bygge Messa kraftverk i Meldal kommune.

Utbygger Clemens Kraft AS, som er et datterselskap av Opplysningsvesenets fond, søker om å bygge kraftverk i Messa. Fondet er en av landets største grunneiere og er blant annet eier av mange prestegårder, presteboliger, festetomter og store skogarealer. Opplysningsvesenets fond skal tilgodese kirkelige formål i samsvar med Grunnloven paragraf 106.

Bare i Meldal er det utbygd kraftverk eller kraftverksplaner for 14 småkraftverk. Tar en med Orkdal, Rindal og Rennebu i oversikten blir det 17 stykker til sammen. Tallene snakker for seg selv. Har vi i Norge og i Meldal ikke råd til å ha én elv/bekk uberørt? Nesten alle småelver i Meldal som gir vatn til lakseelva Orkla, går i rør. Det er for seint å snyte seg når nesen er «tørr»!

Messa blir etter dette begunstiget med 37 liter i sekundet fra Messmyren, der det skal være en inntaksdam i en kulp med en 2,5 m høy betongdemning. Tilløpsrøret skal være 500 mm og skal legges til kraftstasjonen som blir på sørsiden av Messa i sentrum av Meldal. Det blir dermed lite vatn til bekkauren som fortsatt må ha vatn for å gyte og dermed må leve på en strekning på 1130 m med 37 liter vatn per sekund, pluss regnet som kommer på strekningen!

Jeg kan i den forbindelse nevne at i min barndom var det mang en gutonge som tok med seg bambus, markeska og fiska oppover til den første stoin. Kleiv så opp skråningen og fiska videre oppover til stoin oppe på Messmyren. Om somrene når Messa var tørr forbi Foreninga og nesten opp til Messbrua, var det kniving om hvem som fanga flest tito (småfisk) med hendene og slapp dem ut i Orkla. Skal denne nostalgien tørrlegges?

Husker godt første gangen far var med og lærte meg å fiske og bli glad i friluftsaktiviteter. Jeg har ført dette videre til barnebarn. Det er ikke bare bekkauren som vi ofrer her. Flere fugler, dyrearter, insekter og mosearter får dårlige overlevelseskår. I en artikkel som sto i Vår Fuglefauna skriver Morten Ree i NOF at småkraftverk er en trussel mot vår nasjonalfugl fossekallen. Når skal de i NVE ta til fornuften, og i dette tilfellet la Messa få leve videre i hele sin lengde? Eller skal alle små elver/bekker i rør?!

Det er ikke så mange år siden ordene LA ELVA LEVE ble brukt. Det er vel i ettertid sagt at det var en tabbe å bygge ut Altaelva. En får håpe at det ikke blir som en venn fra Meldal skrev på Facebook, at en får kjøpe kjetting på avbetaling og lenke seg fast ved inntaksdammen.

Nevnes må også det som står i søknaden at en i tre måneder må stenge kraftverket da vanntilgangen ikke er mer enn minstekravet på 37 liter i sekundet. Lønnsomt?

Så får framtiden vise om det ble tatt en riktig avgjørelse – om det blir en tørrlagt canyon i Messa-bekkefaret eller at den blir som den ble skapt.

Leif Grefstad, Skaun