- Jeg er så glad for at jeg ble plukket ut til å åpne dansegallaen. Det betyr mye for meg, sier 42 år gamle Laila Lund fra Børsa, som skal få stå for den høytidelige åpningen sammen med Trondheims varaordfører Hilde Opuku.

Les også: «Diamantene» sprer humør og glede

Får rockefot

Lund lider av Williams syndrom, en sjelden, medfødt tilstand som gjør henne funksjonshemmet, men ikke inaktiv. Lund elsker å både synge og danse, og nå gleder hun seg intenst til helgens store happening, den årlige dansegallaen for funksjonshemmede i Autronicahallen i Trondheim.

- Ja, jeg er glad i å danse, og jeg danser både sving, disco, pop, reaggea og breakdans. Jeg har gått på dansekurs, forklarer hun.

- Hvorfor? Fordi det er veldig artig. Når musikken starter så få jeg sånn rockefot, da bare må jeg ut på gulvet og danse og ha det artig.

Ble fan som 13-åring

I år er det 20. gang at Melhus og Trondheim arrangerer dansegalla, og årets artist er ingen ringere enn en av Lunds gamle helter, Jørn Hoel.

- Ja, det er helt utrolig. Jeg satt på dansegallaen i fjor og drømte om at Jørn Hoel skulle komme. Da jeg fikk vite at han skulle komme i år, så tenkte jeg at «endelig skjer det!» Jeg har hatt ham i tankene i mange år, sier Lund.

Hun har vært fan av Hoel siden hun var 13 år gammel.

- Han har så mye fin musikk som rører deg helt inn i hjertet. Jeg har alltid hatt lyst til å bli kjent med ham, men hadde aldri trodd at han ville komme til dette arrangementet, sier Lund.

Les også: Klubblokalene åpnet

Aksepterer et nei

Nå håper hun den småskjeggete Tromsø-sangeren vil la henne synge sammen med ham. Hun har tidligere fått synge sammen med både Dag Ingebrigtsen og Rune Rudberg.

- Å ja, jeg har hatt så mye følelser rundt det, jeg tenker mye på hva han vil si. Men vi tror han vil være imøtekommende og at det ordner seg. Da vil jeg få oppfylt en av mine største ønsker, sier Lund.

Samtidig er hun forberedt på at hun kan få et nei.

- Da må jeg bare akseptere det. Det er ikke alle band som vil ha andre til å synge sammen med seg. Men jeg håper jeg får ja.

Rørt over å bli spurt

At Lund er over gjennomsnittet glad i musikk er det ingen tvil om. Hun forteller at hun tidligere har vært DJ både på Monte Cristo og Karl Johan pub i Trondheim. Hennes forhold til A-ha er velkjent for de fleste lesere av avisa Sør-Trøndelag, og hun forteller at hun er oppvokst med band som Pink Floyd, Nazareth og Europe. Sceneskrekk er hun heller ikke plaget med.

- Sceneskrekk? Nei, det har jeg faktisk ikke. Jeg er så vant til å opptre. Men jeg synes altså at det er utrolig artig at Marit Grendal spurte meg om å være med og åpne dansegallaen. Hun er et fantastisk menneske, veldig snill, og at hun tenkte på meg er ganske rørende, sier en spent Laila Lund.

Alle vil på dansegalla

Arrangementet for funksjonshemmede samler deltagere fra Oppdal til Namsos. - Vi snakker om euforiske tilstander, sier Marit Grendal i arrangørstaben.

For det er ikke bare de funksjonshemmede som gleder seg til årets høydepunkt i Trondheim. Også de ansatte ved institusjonene ber om å få være med på dansegallaen som i år arrangeres for 20.gang.

- Man blir jo ganske sliten av å stå og selge pølser i brød en hel kveld, men alle som har en førstegangsopplevelse av en slik kveld kommer og sier: «Kan ikke jeg få lov til være med igjen». Slik var det forrige gang også, og det er uavhengig av alder, altså.

Etterlengtet tilbud

Det sier Marit Grendal i Melhus kommune, som sammen med Trondheim kommune står bak det årlige arrangementet. Tidligere var også Skaun med og arrangerte, men de siste 15 årene har de to kommunene gjort jobben alene. Grendal forteller om et etterlengtet tilbud for de funksjonshemmede.

- Det er nok et av de største arrangementene av sitt slag i denne regionen. Det samler mellom 400 og 500 deltakere og ledsagere, med gjester fra Oppdal i sør til Namsos i nord, forteller Grendal.

Fullt på gulv og scene

Arrangørene legger vekt på å ha gode artister på blokka.

- Jan Borseth har vært en gjenganger, men vi har også hatt Åge Aleksandersen, faktisk, og Too far gone, Vaselina bilopphuggers, Rune Rudberg, Tre små kinesere. Vi har hatt litt ulike sjangere, men det har fungert veldig bra, sier Grendal.

For det er absolutt ikke tomt på dansegulvet under disse gallaene.

- Og ofte er det fullt på scenen også. Det er litt avhengig av hvorvidt bandet synes det er ålreit, men ofte får deltagerne komme opp og synge sine slagere. Så har vi også et tilleggsband bestående av folk som jobber i kommunen, som gjerne spiller de siste timene, og der de får komme opp og synge, sier Grendal.

Dansegallaene for funksjonshemmede trekker mellom 400 og 500 deltakere og ledsagere hvert år.
Jørn Hoel opptrer på årets dansegalla for funksjonshemmede. Foto: Lillemor Hestvik