Elsa Bakken

Bor: Børsa

Jobber med: Pensjonert rektor fra Rossland skole, Bryne

Hva gjør du akkurat nå?

- Nå tar jeg meg en kaffepause her på Amfi. Jeg har tatt hus og heim, og så holder jeg på og forbereder konfirmasjon for et barnebarn, forbereder ting og tang. Og så skal jeg ut og reise og må skaffe meg noe til det.

Så spennende, hvor går turen?

- Det er det jeg ikke vet. Det er en blåtur med noen venninner fra Bryne.

Har de sagt hva du må pakke i kofferten?

- Jeg syns nok ikke jeg har fått god nok info om det, nei. Men jeg har fått beskjed om å pakke med både finklær, fritidsklær og bikini, så turen går nok til et sted med varmere vær enn her.

Fint å være pensjonist å kunne reise bort midt i arbeidsåret?

- Nå, det er en overgang som ikke er så lett, det å bli pensjonist. Det er noe med at plutselig så sitter du bare der. Jeg gikk fra en veldig aktiv tilværelse, vi hadde nettopp bygd ny skole, der jeg som rektor var veldig involvert. Det var en veldig hektisk periode, vi kjørte inn nyskolen, og så dro jeg min veg. Det ble en veldig stor overgang, og det var kanskje ikke det smarteste trekket, å flytte i en slik overgangsfase.

Hvorfor flyttet dere til Børsa?

- Vi har bodd 50 år i Bryne, men mannen min er fra Trondheim, barn og barnebarn bor der og vi har hytte i Bymarka. Og mannen min ville ha hage og ha litt rom rundt seg. Jeg kunne nok godt tenkt meg å bodd nærmere byen.

Er det lenge siden du ble pensjonist og flyttet?

- Det er fem år siden nå. Og det går bra, man bygger seg jo et nytt liv etterhvert. Det største savnet er nok etter alt det som skjedde i de 50 årene jeg bodde på Bryne. Det er jo hele fortellingen vår som ble liggende igjen. Man begynner med blanke ark igjen. Jeg har sikkert bare godt av det, men det er nok en del savn i det.

Kanskje dere bare må flytte tilbake igjen?

- Nei, nå har vi tatt skrittet, og vi har kommet nærmere barn og barnebarn. Jeg har dessuten slekt på Tustna ved Kristiansund. Så vi synes dette er veldig kjekt.

Hvor drar du helst på ferie?

- Ja, nå er jeg jo veldig glad i Bryne da. Joda, vi reiser en god del. I høst skal vi til Italia i forbindelse med min manns 70-årsdag. Da skal vi være en uke i Bergamo. Jeg har to vanvittig historieinteresserte menn i familien, mens jeg og datteren min er mer opptatt av det kulturelle, og shopping. Så da passet det godt å dra dit.

Hva leser du?

- Jeg leser mye, og alltid. Nå har jeg nettopp lest ferdig Havboka av Morten Andreas Strøksnes. Den kan jeg anbefale til alle som er interessert i miljø og god litteratur. Ellers leser jeg masse aviser, og jeg har alltid minst en bok i nærheten.

Din favorittpolitiker?

- Jeg er nødt til å si Jonas Gahr Støre, etter landsmøtetalen han holdt nå nettopp. Den var kjempebra. Så i dag er det han som er favoritt.

Hva opptar deg for tida?

- Jeg er generelt veldig samfunnsengasjert og politisk orientert. Jeg syns nok særlig klima og miljø er viktig. Jeg er også bekymret for verdenssituasjonen. Vi har noen ledere på verdensbasis som jeg ikke er helt trygg på.

Hva gjør du på fritida? Eller er alt fritid når man er pensjonist?

- Det er viktig å skille mellom arbeidstid og fritid, også som pensjonist. Vi har hytta, hus og hage, barn og barnebarn. Jeg prøver også å engasjere meg lokalt, jeg har vært på språkkafe og innom sanitetsforeningen. Vi prøver liksom å finne grunnfjellet i Børsa, men det tar litt tid.