Simon By

Bor: Nerskogen

Aktuell for: Fikk stor medieoppmerksomhet da han sammen med en kamerat dro ut for å ta bilder og dokumentere ødeleggelsene på Nerskogveien, fylkesvei 512.

Hva fikk dere til å dra ut og dokumentere ødeleggelsene på veien?

- Det ble satt i gang en lokal folkeaksjon tidligere i vinter uten at det tok helt av. Før påske ble det imidlertid lagt ut lapper på lokalbutikken, hvor folk ble oppfordret til å ringe Trafikksentralen og melde fra om den eledige veistandarden. Og da hytteturistene kom og fikk ødelagt bilene sine, tok det helt av. I forlengelsen av dette valgte jeg og en kamerat å dra ut med ei trefjøl og tommestokk for å dokumentere skadene på veien med bilder.

Hva fant dere ut?

- Vi fant ut at veien er helt ødelagt. Vi noterte og fotograferte 60 hull og krater som var dypere enn 15 centimeter. Vi fant også en spiss stein som hadde trengt seg gjennom asfalten slik at den stakk opp 38 centimeter i veibanen. Steinen stikker opp cirka en meter inn i veibanen og er kun markert med en veipisk. Vi dokumenterte også at veien har seget ut veldig mye, og er nå nesten en meter bredere enn den var da den ble laget. Vi telte også både tre og fire hvitstriper enkelte steder, da asfalten har sprukket på langs.

Hvordan har reaksjonene vært etter at dere tok bilder som viste store kratre i veien?

- Reaksjonene har vært helt ville. Ordførere og fylkespolitikere har reagert. Det samme har media. Lokalavisa Opp på Oppdal laget en stor reportasje med utgangspunkt i biledene vi tok.

Hva er dine tanker rundt hvorfor veien er blitt så dårlig?

- Veien ble bygd oppå en kjerrevei som ligger på ei myr. Grunnarbeidet er totalt fraværende, og dermed er veikroppen nesten som gele med et asfaltlag oppå.

Hva tenker du om at rike Norge ikke skal ha råd til å holde fylkesveier i kjørbar stand?

- Jeg synes det er helt bak mål. Vi betaler skatt og avgifter og blir avspist med dette. Det er rett og slett skammelig. Tirsdag denne uka rykket ambulansen ut på Nerskogen og holdt på å gå rundt da den traff en spretthopp. Jeg tror de vil sende amulansehelikopter neste gang. Ellers kan jeg nevne at det er mye hyggebygging på Nerskogen som involverer mange entreprenører. Problemet er at transportørene nekter å kjøre ut materialer fordi veien er så dårlig. Og slik kan vi ikke ha det.

Har du tro på at aksjonen som nå er satt i gang vil føre til at veien blir skikkelig rustet opp?

Veivesenet vil nok sikkert komme og fylle opp de verste hullene med kald asfalt. Problemet med det er at når telen går, så vil disse humpene bli til store kuler. De vil nok med andre ord lappe litt på veien, men jeg vil se at hele veien rustes opp skikkelig.

Hva gjør du når du ikke er ute og dokumenterer dårlige veier?

- Da går jeg mye i fjellet. Jeg bor midt i fjellheimen og setter pris på å gå i fjellet og virkelig kjenne på den flotte naturen og dyrelivet.

Hva leser du for tida?

- Jeg leser stort sett fjellturguider akkurat nå, da jeg holder på å planlegge sommerens fjellturer.

Hva gjør du i helga?

- I helga skal jeg slappe helt av i fjellheimen.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- At vi får ny vei på Nerskogen, og at ungene mine har det bra.

Anders.Morken@avisa-st.no

952 52 261