— Jeg opplevde programmet nærmest som en hyllest til Holger Ahlsdorff og hans metoder. Jeg har en helt annen opplevelse fra tida jeg hadde ham som fastlege, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

En pussighet

Rådmann Torger Aarvaag, ledende helsesøster Oddlaug Børseth Brekken, tidligere ordfører Ståle Vaag og flere privatpersoner/tidligere pasienter sto fram i programmet, der programleder Thomas Seltzer introduserte Ahlsdorff som «mildt sagt kontroversiell» ved at han benytter regresjonsterapi, det vil si at han tar pasientene med tilbake i deres tidligere liv for å finne svar på ulike lidelser.

«Alle sykdommer kan være utløst av traumer fra et tidligere liv», sa Ahlsdorff i programmet.

Ståle Vaag kalte behandlingsmetodene spennende, og ga avslutningsvis i programmet uttrykk for at han ønsker Ahlsdorff tilbake til Hemne. Aarvaag kalte regresjon en pussighet, mens Brekken stusset over at Ahlsdorff blandet ordinær legepraksis med alternativ behandling.

Tidligere pasienter hevdet at de faktisk har opplevd å bli tatt med på en reise fra tidligere liv gjennom regresjonsterapi. De syntes det er synd at han sluttet som lege i Hemne.

Les også: Ønsket ham tilbake

Hastetur til sykehus

Summen av dette fikk kvinnen i 40-åra fra Hemne til å reagere.

— I 2011 oppsøkte jeg Ahlsdorff på grunn av kraftige magesmerter. Han var min fastlege, en lege jeg hadde tillit til. Under denne konsultasjonen, fikk jeg tilbud om regresjonsterapi, ingenting annet. Jeg var nysgjerrig og aksepterte det. Uten at jeg ønsker å gå nærmere i detalj, føltes det kanskje som om smertene slapp taket litt ei ukes tid, forteller kvinnen.

Men de kom tilbake. Og hun gjorde selv en skremmende oppdagelse noe seinere.

— Jeg oppdaget en kul i mageregionen. Jeg oppsøkte da Ahlsdorff igjen. Men den dagen var han ikke på kontoret. Jeg kom derfor inn til vakthavende lege. Da ble jeg umiddelbart sendt til sykehus. Jeg sto der i arbeidsklærne og fikk ikke engang dra hjem for å skifte. Det ble vurdert som en akutt situasjon, forteller kvinnen.

Tenkte på barna

Etter mange og lange undersøkelser på Orkdal sjukehus, ble det til slutt funnet en svulst i kvinnens mage. Den var 10 x 19 centimeter stor. Ondartet? Det kunne ingen svare på der og da.

— Jeg gikk to måneder i det uvisse i påvente av endelige svar på alle prøvene etter en omfattende operasjon. Jeg fikk tanker om at jeg kom til å dø fra barna mine. Det var ei uvirkelig tid. Så viste det seg altså at det var en godartet svulst. I ettertid har jeg opplevd at en kollega av meg også fikk en svulst i magen. Den var ondartet og min kollega døde, forteller hun.

Les også: Ville anbefalt klage

Rådet til å melde fra

Hun ønsker å fortelle sin historie - som hun uttrykker det - for balansens skyld.

— Jeg opplevde at Trygdekontoret ble en solskinnshistorie om alternativ behandling, selv om heldigvis programlederen var kritisk og sa han ikke merket noen forskjell da han ble hypnotisert for sitt godterisug. Mitt poeng er at folk må være på vakt og skille tydelig mellom hva som er ordinær behandling og alternativ behandling. Derfor reagerer jeg også når sentrale personer ønsker ham tilbake til Hemne, sier kvinnen.

Hun presiserer at hun ikke har fått mèn som følge av at hun kom til behandling seinere enn hva som kunne vært tilfellet.

Hun har meldt saken inn til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag etter råd fra Pasientombudet.

— Dette høres veldig rart ut

Holger Ahlsdorff husker ikke den konkrete saken med kvinnen fra Hemne.

— Dette er flere år siden, og jeg husker ikke alle mine pasienter og alle tilfeller. Som lege er jeg selvsagt også pålagt taushetsplikt når det gjelder å kommentere enkeltsaker og enkeltpasienter. Jeg ville i alle tilfelle ha vært forhindret fra å kommentere saken, sier Holger Ahlsdorff til ST.

På generelt grunnlag sier han likevel at det høres veldig rart ut at han skal ha tilbudt regresjonsterapi, uten at han gjorde andre undersøkelser først.

— Igjen, på generelt grunnlag, dersom det kommer en pasient til meg med hodepine, kan jeg ikke tilby hypnose uten først å forsikre at det ikke er snakk om at pasienten har en svulst, sier han.

— Å starte en konsultasjon med å tilby regresjonsterapi er med andre ord ikke vanlig?

— Du starter ikke behandling med regresjon. Da måtte pasienten ha blitt undersøkt i forkant. Hva som kan ha skjedd i denne konkrete saken er vanskelig for meg å bedømme i dag.

Holger Ahlsdorff er i dag lege og hypnoterapeut i hjemlandet Tyskland.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300