Men så gikk det altså ikke slik, og i dag er prestegårdstunet fredet. Uansett hvilken mening man måtte ha om kirke, kristendom og presteskap,så skjønner nok alle at vi her har for oss et kulturminne fra gamle dager. Gjennom mange hundre år har Kirken og alt den fører med seg vært sentral i Meldals historie, og dette verken kan eller vil vi utslette.

De fleste av oss husker også godt at man rundt l970 stod i ferd med å rive Bakklandet – «Riv skiten» – og få en motorvei i stedet. Om Trondheim hadde hatt dagens bystyre i 1970 hadde ikke Bakklandet eksistert i dag.

Nå er det naturen i bygda vår som skal angripes.

Det er en alvorlig sak å legge en elv, en bekk eller en foss i rør. Det kan ikke være noen som er i tvil om at et slikt inngrep i alvorlig grad vil gå ut over alt som lever i og omkring bekken. At naturen vil bli endret som opplevelse er heller ikke tvilsomt. Det er få som går rundt i skog og mark hele dagen og hver dag, men vi vet alle at naturen med skog, fjell, bekk og myr ligger der, og at vi kan oppleve den når vi ønsker det.

Jeg stiller samme spørsmål som indianerhøvdingen Seattle stilte en gang på attenhundretallet: «Hvem er det som eier glitteret i vannet?» Og jeg føyer til: Hvem er det som eier klukkingen og susen i en bekk?

Det er i hvert fall ikke Opplysningsvesenets fond, som så vidt jeg vet holder til i Oslo og som gjennom mange år har vært øverste forvaltere av prestegårdene her i landet.

Det er vel vi alle som eier bekken og det som følger med den – med sildring og glitter og sus og liv både i bekken og langs breddene. Og dette livet i naturen vil mange av oss svært gjerne ha.

I tillegg til at bekken ikke blir noen bekk lenger skal det bygges et damanlegg på den fullstendig uberørte Messmyra. Det blir et anlegg som nødvendigvis må bryte med alt omkring og som vil bli sterkt skjemmende og ødeleggende, samme hvordan man legger det an.

Storfossen, «Stoin», med sitt omtrent femten meter høye, loddrette fall vil forsvinne, og vi kan ikke lenger verken nyte synet ovenfra eller suge i oss stemningen når vi står nede i juvet, og fossen gufser mot oss.

Det er kommunestyret som skal ta stilling til søknaden. Hadde det vært opp til bystyret i Trondheim hadde saken vært enkel. De store partiene der kan ikke raskt nok få ødelagt dyrket jord og skog og myr. Men her i Meldal har jeg nok den tro at det vil gå bedre.

I konsesjonssøknaden pekes det flere ganger på at det kan være snakk om «meget små ulemper for naturen», eller mest sannsynlig «ingen ulempe».Om det var akkurat ordet ulempe som ble brukt husker jeg ikke, men meningen var i hvert fall slik.

Den samlede konklusjon er omtrent som følger: «Middels påvirkning på biologisk mangfold». Når utbygger uttrykker seg slik er det overveiende sannsynlig at påvirkningen på biologisk mangfold vil være betydelig.

Og så er det slik at det ikke bare dreier seg om påvirkning på det biologiske mangfoldet. Det påvirker alle oss som lever her og som er glad i naturen som og trenger den.

Johan Petter Hesselberg