- Jeg må ut hver morgen og se om sikringsgjerdet fortsatt står der eller om det har rast ut. Det er utrivelig.

Det sier Kathrine Brun som er bosatt langs Fv. 709 i Skaun. Det var i desember i fjor at deler av skråningen mellom eiendommen og fylkesvei 709 mellom Eggkleiva og Venn, raste ut. Jordmassene som raste ut i veien ble fjernet, mens raskanten ble sikret med ekstra gjerder før vegvesenet forlot stedet. Da ST besøkte stedet i oktober i fjor, var det ikke gjort noe mer for å sikre raskanten. Prosjektleder Janne Staulen Venes i Statens vegvesen beklaget da overfor huseieren at saken hadde tatt så lang tid.

Les også: Boligeiendommen kan bli innløst

– Vi driver og jobber med løsninger, og har kommet fram til et forslag som vi først ønsker å ta opp med huseier før vi sier noe til media, sa Venes den gangen.

Les også: Den kommunale veien til Malneset i Snillfjord «stengte seg selv» søndag etter at det gikk et ras om lag midtveis på strekninga.

Raste ut på nytt

I desember i fjor raste det på nytt fra eiendommen ned på fylkesvegen. Deler av den bratte skråningen skled ut, og ett kjørefelt ble sperret av raset. Vegvesenet opplyste da til ST at det enda ikke var klart hva som skulle gjøres på stedet.

- Det er ikke bestemt hva vi skal gjøre, men vi jobber med saken, sa Bjørn Erik Storstein i Statens vegvesen.

Lille julaften kunne Vegvesenet fortelle at de jobbet med en rekke ulike løsninger.

- Men vi kan ikke gå ut med det før vi har informert eventuelle berørte parter, sa fungerende seksjonsleder Andreas Tessem i Statens vegvesen til ST da.

- Vi har diskutert løsninger som skal være gode framover i tid, ikke bare noe midlertidig. Det handler også om avstand fra veibanen til skrenten. Nå står vi igjen med et par løsninger, men vi må avvente budsjettene for å se hva vi har til rådighet, sa Tessem.

Les også: Anbefaler tiltak mot ras

Permisjoner og organisasjonsendringer

På spørsmål om hvorfor det ikke ble gjort noe etter det første raset som gikk, sa Tessem at det den gangen ble satt opp et gjerde på tomta.

- Ellers har vært mye fram og tilbake internt, permisjoner og organisasjonsendringer. Framdrifta har gått litt i stå, og det beklager vi. Vi skulle gjort noe tidligere, og i alle fall nå som det har gått et nytt ras, sa Tessem, som lovte at det skulle skje noe så fort som mulig når de fikk avklart hva de hadde av tilgjengelige midler.

- Hva vi har i fylkesveibudsjettet for 2017, blir avgjort ut fra mer- eller mindreforbruk i 2016, og dette vet vi noe om godt uti januar, sier Tessem.

Faglige vurderinger

18. februar i år tok ST på nytt kontakt med Vegvesenet om saken. Da kunne ikke Vegvesenet si annet enn et prosessen fortsatt ville ta noen uker.

- Vi har igangsatt en vurdering som ventes ferdig i løpet av noen uker. Ulike tiltak er under vurdering, sa Frank Axel Lien i Statens vegvesen til ST den dagen.

- Når det er gjort tilstrekkelige faglige vurderinger, vil vi bringe saken videre til fylkeskommunen som veieier for endelig beslutning og finansieringsavklaring, sa Lien.

Har ikke konkludert

En måned senere er det fortsatt ikke tatt noen beslutning.

- Vi har bestilt å få gjort noen geotekniske vurderinger av området. Vi har flere muligheter. Vi kan sikre området mer slik at huset blir stående. Et annet alternativ er at vi innløser huset. Vi har ikke konkludert ennå, vi vil vite noe om risikoen om mulige ras først, sier vegsjef i Sør-Trøndelag, Eva Solvi, onsdag denne uka.

Ifølge Solvi har vegvesenet vært på området denne uka, for å sjekke om det har gått flere ras.

- Vi kan ikke se spor etter det, det er som tidligere i vinter. Men vi skal veldig snart konkludere, sier Solvi.

Mangel på kapasitet

- Hvorfor har denne saken tatt så lang tid?

- Fordi det er litt vanskelig å vurdere hvor rasfarlig det er å bo der. Det er ikke enkelt å si at der er det trygt eller ikke trygt. Det må en ordentlig faglig vurdering til.

- Hvorfor er ikke den vurderingen gjort tidligere?

- Det går nok mest på kapasitet for å gjøre denne typen undersøkelser.

- Har du forståelse for at beboeren er engstelig?

- Vi har diskutert dette en god del, og vi har hatt folk som har fulgt med. Men jeg skjønner at folk er redde. Samtidig er det ikke bare å løse inn eiendommen og kjøpe et nytt hus for beboeren. Men vi tar det på alvor, og vi jobber med saken.

- Når vil dere fatte en beslutning?

- Det vil jeg ikke svare deg på nå. Jeg har bedt om å finne et tidspunkt for et møte der vi kan ta en avgjørelse. Der må vi vurdere flere ting, som et eventuelt kjøp, og geoteknikk. Vi må se alle sider av saken.

Husby: «Uholdbart»

Ordfører i Skaun, Jon P. Husby, sier det er uholdbart at det ikke er funnet en løsning.

- Dette er ikke til å leve med for den som bor der. Selve bolighuset står trygt, men det er jo fare for at uthus og garasje raser ut. Det spiser jo av eiendommen, sier Husby.

- Føler du at det trygt å ferdes på Fv 709?

- Jeg håper det, jeg kjører jo der hver dag selv, men det er ikke opp til meg å avgjøre. Men Vegvesenet må finne en løsning så usikkerheten ryddes av vegen, sier Husby.

Her, på veien mellom Eggkleiva og Venn, har det rast flere ganger. Oppe på skrenten til høyre bor Kathrine Anita Brun, som er engstelig over situasjonen. Foto: Ingrid S. Hultgreen