Fredag troppet de tre 11-åringene Gunnhild Solem Slupphaug, Anna Moa Solstad og Hanna Olavsdatter Øklend opp hos ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, medbrakt kaker og kjeks og en liste over alt man kan bruke de gamle gårdsbygningene på Sæther-tunet til. De tre engasjerte jentene hadde forberedt seg godt, og fyrte løs i tur og orden da Bang ga dem ordet.

- Vi har ikke lyst til at det skal rives, sa Gunnhild Solem Slupphaug

- Det er så fint, og det er det første man ser når man kommer inn i Orkanger sentrum, fortsatte Anna Moa Solstad

- Og det er ikke så mange som er igjen av slike gamle fine ting, fulgte Hanna Olavsdatter Øklend.

Les også: Ta til vettet!

- Vi er fremtiden

De tre jentene går i femte klasse ved Evjen skole, og mener det er en selvfølge at de skal engasjere seg i hva som skjer i sentrum.

- Det er ikke bare vi som mener dette. Mange andre er enige med oss, sier Anna Moa Solstad.

- Og det er jo vi barna som er fremtiden, skyter Hanna Olavsdatter Øklend inn.

Les også: Foreslo kino på Rømme-området

Flertall for riving

Ordfører Oddbjørn Bang på sin side valgte å forklare hvordan det hadde seg at kommunen har tillatt at utbyggerne, Thams eiendomsutvikling AS, kan få rive bygningene hvis de ønsker det.

Les også: Orkangers nye bydel

- Det som har skjedd med denne saken er at man har laget en reguleringsplan, som er behandlet i kommunestyret. Der ble det flertall for at utbyggerne skulle få lov til å rive Sæther-tunet. De som har interesser i saken kan klage på vedtaket, og det var det noen som gjorde. Da kom saken tilbake og ble behandlet i hovedutvalget for forvaltning, der det ble flertall for å ikke ta klagen til følge. Når det skjer går saken videre til fylkesmannen som er klageinstans, og der er den nå, sa Bang.

Ville vite hva ordføreren mente

- Ja, men hva mener du, fikk Gunnhild Solem Slupphaug skutt inn i det ordføreren trakk pusten for å fortsette.

- Ja, det skal vi ta etterpå. Fylkesmannen kan si at vi skal behandle saken på nytt, for eksempel hvis de finner ut at det er gjort saksbehandlingsfeil. Min holdning er at jeg har tvilt meg fram til den løsningen at de skal få lov til å rive, og det mener jeg fortsatt, sa Bang.

- Når vi behandler slike saker så har ofte politikerne ulikt syn. Da må man bestemme seg for hva man skal mene. Man må stemme slik man mener det er rett, og her var det flere i kommunestyret som ville at det skulle rives, enn de som ikke ville det. Og da blir det sånn. Kommunestyret vil at utbygger skal få bruke eiendommen slik de synes best selv, sa Bang.

Hva med eierne?

- Men hva sier eierne da, fikk Anna Moa Solstad.

- De vil ikke bestemme seg før saken er endelig ferdigbehandlet, sa Bang.

Og den opplysningen var nok verdifull for de unge aktivistene.

- Vi håper at han som eier bygningen ikke vil rive det. Så vi skal dra og snakke med ham, konkluderte de etter møtet med ordfører Oddbjørn Bang.

- Vi synes det er trist at det skal rives, når det er så fint og har stått der så lenge, sier Gunnhild Solem Slupphaug, Anna Moa Solstad og Hanna Olavsdatter Øklend. Fredag drev de lobbyvirksomhet med kaker og kjeks hos ordføreren i Orkdal. Foto: Lillemor Hestvik
Ordfører Oddbjørn Bang satte pris på besøket av de engasjerte jentene. Foto: Lillemor Hestvik