Edgar Dromnes på Rindalsskogen fikk ei påske fylt med unike opplevelser, da ei gaupe la ned byttet sitt utenfor vinduet hans. Gaupa ble foreviget med viltkamera.

- Vi har hatt rådyr gående rundt huset her i hele vinter, de har vært på låven og forsynt seg med høy, forteller Dromnes.

Første påskedag skulle imidlertid det ene rådyret måtte bøte med livet, da ei gaupe lusket i buskene.

- Vi hørte et stygt hyl utenfor soveromsvinduet om morgenen, et dødshyl. Jeg så at rådyret forsynte seg av kaninmat fra kaninburet vårt litt tidligere, og spekulerte på hva slags lyd det var, sier Dromnes.

Satte opp kamera

Først da sønnen skulle ut og lufte hunden etterpå, fant de rådyret som var drept.

- Han fikk ideen om å sette opp viltkamera. Vi monterte det i en granhekk slik at det pekte rett på det døde dyret som lå 10–12 meter fra husveggen vår. Gaupa kom tilbake med en gang for å grave ned dyret, vi har det på film, sier Dromnes.

Film ble det også av at gaupa kom tilbake gjentatte ganger de neste dagene for å spise av byttet.

- Den kom tilbake og åt, og grov ned igjen dyret hver gang, sier Dromnes.

- Spesiell opplevelse

- Hvordan var det å oppleve dette fra vinduet?

- Det er jo noe som man ser bare i sjelden filmer, så det var spesielt å få det utenfor soveromsvinduet. Det var spesielt å komme så nært innpå, sier Dromnes.

Han sier det var ei ganske lita gaupe, så han antar det var en gaupeunge på opplæring – hvor mora hadde drept rådyret og lagt det igjen til ungen.

- Det har vært flere gauper i området, og det er tydelig forskjell i størrelsen på sporene. Jeg har hørt om andre som har observert gaupe her rett før påske, men jeg har ikke sett det før selv, sier han.

Gitt ut to og to

Gaupa kom tilbake både morgen og kveld for å spise i tre-fire dager, før den hadde spist opp hele byttet.

- Den kikket på oss når vi fulgte med den fra vinduet. Den var rolig og åt seg mett, men flyttet seg 50–60 meter unna av og til og holdt oppsikt med byttet.

- Var det skremmende å ha gaupe så nært?

- Det var vel litt ulik oppfatning om det, men vi passet på å gå ut to og to sammen i den perioden. Den yngste påskegjesten her var 7 år, og gikk selvfølgelig ikke ut alene.

En spesiell påskegjest utenfor huset på Rindalsskogen. Foto: Privat
Her er gaupa ved kaninburet, hvor den har lagt ned rådyret. Foto: Privat