Fra venstre Kolbjørg Westerlund, Annbjørg Aae og Eldbjørg Øien deltok under ettårsjubileet. Foto: John M. Myrhaug
Meri Gasic Haugen og Else Spjøtvoll triller inn jubileumskaka. Foto: John M. Myrhaug

Sist fredag var det samling nummer 50 og ettårsjubileum for Sittedansprosjektet i Hemne. Dette er et tiltak som så visst har slått godt an hos målgruppen.

— Ukas høydepunkt, fastslår Kjellrun Nydal denne fredagen da det ble servert både pizza og ei diger jubileumskake i Fritidsklubbens lokaler i Kulør'n på Kyrksæterøra.

— Veldig trivelig

Sittedans er et tilbud for dem som har lyst til å bevege seg med å ta beina fatt. Målet er å skape et sosialt samvær med dans og bevegelse blant eldre. Dette fremmer både fysisk og psykisk helse hos deltakerne.

— Ved å lære nye danser, stimuleres hjernen slik at de husker bedre, de får bedre balanse, bedre koordinasjon, styrke og bevegelighet, sier Else Spjøtvoll.

Sammen med Ingeborg Volden, er det hun som er ansvarlig for gjennomføringen sammen to danseledere fra Hemne Seniordans.

— Det er veldig trivelig, og så er det så bra å få komme seg ut. Dette er både dans og sosialt samvær, sier Annbjørg Aae, som har vært med helt fra starten av.

Blant de første

Nasjonalt sittedansprosjekt fikk 1 million kroner fra helsedepartementet i fjor, og i år er det kommet enda en million for å utvikle prosjektet videre.

— Hemne var blant de første kommunene i Sør-Trøndelag som fikk midler gjennom departementet, forteller Else Spjøtvoll.

Ved inngangen til 2017 var det ca. 20 aktive dansegrupper over hele landet. Flere har lyst til å starte, og Hemne har hatt besøk fra både Orkdal, Meldal og Trondheim.

— Det er mange som ønsker å få et slikt tilbud i sine kommuner, sier Spjøtvoll.

Over 80

I Hemne er også Frivilligsentralen en viktig brikke. I det som er et gratis tilbud, er det frivillige som transporterer deltakerne til og fra. I alt er det i underkant av 30 navn på danselista, og oppmøtet hver gang ligger på rundt 20. Snittalderen er i overkant av 80.

— Det er kaffeservering med hjemmebakte kaker hver gang, og vi har med oss to frivillige fra Etiopia og Eritrea som bistår med kaffekoking og servering. To flinke damer som samtidig får språktrening og møte med de eldre, sier Spjøtvoll.

— Alle tiders

Har du lyst til å prøve sittedans? Døra til Kulør'n er åpen.

— Alle kan komme innom og bli kjent med tilbudet. Noen liker det, andre ikke. Ingen vet det helt sikkert før de har prøvd det, sier hun.

Damene ST snakket med har i hvert fall fattet enstemmig vedtak:

— Et alle tiders tilbud for sosialt samvær!

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300