Det var full blomstring da ekteparet Stenset besøkte Tyrkia før påske. Foto: Privat
Ekteparet Stenseth koser seg ved stranda sammen med gode venner. Foto: Privat

Meldal

I 2006 kjøpte Oddmund og Sigrid Stenset en ferieleilighet i Tyrkia. Leiligheten ligger i forstaden Oba, som ligger like utenfor Alanya, en by som i mange år har trukket til seg tusenvis av nordmenn.

Men etter et toppår i 2013, har det gått bratt nedover for nordmenns tyrkiaturisme (se intervju med Apollo). Det er også slutt med Norwegians direkterute fra Trondheim.

Kjøpte for å bruke

Ifølge en artikkel i Aftenposten satt nordmenn på 8272 eiendommer i Tyrkia i 2015. Mange kjøpte hus eller leilighet som et investeringsprosjekt, mens andre baserte seg på utleie for å få dekket kostnadene sine.

Stenset hører ikke til noen av disse grupperingene. Da de kjøpte leiligheten sin i 2006, var det for å ha et sted i varmen de kunne bruke selv. Og de så for seg enda flere reiser etter at de ble pensjonister.

- De fleste vi kjenner, har kjøpt leilighet for å bruke den selv. Men vi vet også av nordmenn som har kjøpt bolig i Tyrkia med tanke på investering, eller at de må leie ut for å dekke kostnadene. De sliter nå, sier Oddmund Stenset.

Glad i Tyrkia

Ekteparet, som er bosatt på Løkken, vurderte flere land da de skulle kjøpe ferieleilighet for elleve år siden. Brasil og Spania var blant alternativene, men de endte opp med å velge Tyrkia.

- Vi ble overbegeistret over klimaet vennligheten og den fantastiske mottakelsen vi fikk i Tyrkia. Alle vennene vi har hatt med oss i løpet av disse årene, er også blitt fascinert av denne vennligheten og omsorgen.

Trygt

- Vi kjenner oss ikke igjen i det bildet som tegnes av Tyrkia. Vi har aldri opplevd annet enn at det har vært rolig og fint, og det føles veldig trygt for oss å være der. Leilighetskomplekset vi bor i, har en vaktmester som er på plass 24 timer i døgnet, og vi føler oss godt passet på.

De to har aldri angret på kjøpet. Når de reiser sørover til Tyrkia, er det for å leve det gode liv.

- Nei, vi har ikke angret. Tyrkia er et fantastisk ferieland med et klima som passer oss veldig godt. For ikke å snakke om maten, som er blant den beste i verden. Prisnivået er også lavt.

Må til Oslo

Men selv om de fortsatt trives like godt i Tyrkia, er det blitt både dyrere og mer kronglete å komme seg dit.

- Vi reiste en tur før påske, med det siste Norwegian-flyet som gikk direkte fra Værnes. Heretter må vi reise til Oslo for å komme oss nedover. Og på grunn av tidlig flyavgang, må vi enten overnatte på hotell ved flyplassen, eller vi må kjøre bil nedover, forteller Sigrid Stenset.

Prisøkning

Prisene er også gått til værs.

- Før hendte det at vi kom oss tur retur for tusenlappen. Men det lå vanligvis rundt 2500 kroner. Nå må vi minst betale det dobbelte, sier Oddmund Stenset.

En titt på Norwegians nettside bekrefter det han sier. I mai er mange fly fullbooket, og det som er ledig, koster fort mellom 6000 og 7000 tur retur. Slik er det utover sommeren også.

- Vi er ikke redd for å reise til Tyrkia, men vi skulle ønske at Norwegian hadde gjenopptatt flygningene fra Værnes. Vi tror det fortsatt er et marked for det, noe de fulle flyene fra Oslo skulle tyde på.