Reguleringsplanen for havneområde og industri på Grønøra vest har vært på høring, og fristen for å komme med innspill gikk egentlig ut før helga. Det er imidlertid satt en ny frist til 3. mai, slik at Fylkesmannen skal få tid til å komme med en samordnet uttalelse fra regionale myndigheter.

- Kan ikke gjennomføres

ST har gått gjennom uttalelsene som er kommet inn så langt, og vi vil i denne artikkelen ta for oss innspillene fra de ulike natur- og miljøvernorganisasjonene.

Allerede før planarbeidet startet, kom Forum for natur og friluftsliv Sør-Trøndelag, ut med en konklusjon som sa nei til havneutbygging på Grønøra vest. Forum for natur og friluftsliv (FNF) er et samarbeidsnettverk for naturvern- og friluftsorganisasjonene på fylkesnivå, og i Sør-Trøndelag er elleve organisasjoner med til sammen 33 000 medlemmer tilknyttet FNF.

- Vi vurderer det til at inngrepet (havneutbygging på Grønøra vest, red. anm.) ikke kan gjennomføres, uansett valgt alternativ for Orkanger havn, ei heller med avbøtende tiltak, skrev FNF i 2015.

Råbygdfjæra er blant landsdeles viktigste våtmarksområder.

Negative konsekvenser

Like før jul kom Trondheim havn med reguleringsplanen for Grønøra vest, og sammen med planen lå det en rekke utredninger. Noen av disse viste at ei havneutbygging ville få til dels store negative konsekvenser for miljøet.

Dette gjenspeiles i høringsuttalelsene fra miljø- og naturvern organisasjonene. Ser man disse samlet, er det en utvetydig og unison beskjed til politikerne i Orkdal:

Reguleringsplanen må avvises.

- Må ut av planen

ST har tidligere omtalt en av disse uttalelsene; fra Naturvernforbundet i orklaregionen. De ber om at planen avvises, samtidig som de ber om:

  • Havneområdet på Grønøra vest tas ut av reguleringsplanen.

  • Ytterligere oppfylling av Grønøra vest, ut over det som allerede er gjort, går ut av planen.

  • Det må gjennomføres ei utredning om tiltak for hel eller delvis restaurering av området som allerede er utfylt.

  • Orkdal kommune må ta initiativ til at Råbygdfjæra/Gjølmesørene får statlig vern som naturreservat etter naturmangfoldsloven.

Naturvernforbundet gjør det klart at de vil vurdere å klage et positivt vedtak inn for Miljødirektoratet og aktuelle departement for brudd på verneregimet for nasjonale laksevassdrag og laksefjorder.

- Feilinformasjon

Norske lakseelver, som er en organisasjon for fiskerettshavere og forpaktere i vassdrag med anadrom laksefisk, kommer også inn på ovennevnte beskyttelsesregime for nasjonale laksefjorder og vassdrag.

Ei havneutbygging på Grønøra vest vil havne midt opp i denne problematikken, i og med at Orkla har status som nasjonalt laksevassdrag og Trondheimsfjorden er en nasjonal laksefjord.

- Norske lakseelver mener tiltaket er lovstridig, da det bryter med beskyttelsesregimet, skriver organisasjonen som har bedt Klima- og miljødepartementet om hjelp til å tolke formuleringer i beskyttelsesregimet. Ut fra svaret de har fått fra departementet, skriver Norske lakseelver følgende:

- Klima- og miljødepartementet har bekreftet i brev av 06.09.2016 at rådmannen i Orkdal kommune har feiltolket formuleringer i beskyttelsesregimet. Dette mener vi har bidratt til feilinformasjon til politikerne, skriver Norske lakseelver.

- Må stanses umiddelbart

Norsk ornitologisk forening (NOF) ber i sin uttalelse om at planene stanses umiddelbart, slik at man unngår en ytterligere irreversibel forringelse av orkladeltaet.

- Planområdet har så store naturverdier at det kvalifiserer til vern som naturreservat etter naturmangfoldsloven. Det bør snarest utarbeides en restaureringsplan og settes i gang en prosess for statlig vern av hele våtmarksområdet vest for Orklas utløp. Samlet belastning på økosystemets marine deltaer er allerede så stort at ethvert inngrep i naturtyper må unngås., skriver NOF.

Reguleringsplanen for Grønøra vest skal behandles i kommunestyret i løpet av året.