Stig Jansson kom inn i friidrettsavdelingen i Børsa IL i 2007. Den gang var det bare en 4–5 registrerte medlemmer i avdelingen. Nå har avdelingen godt over 100 medlemmer i barne- og ungdomsklassene. Lederen i friidrettsavdelingen vil ikke ta på seg æren alene for den store friidrettsinteressen.

- Det er mange som har stilt opp for å få til dette. Det hjalp nok veldig på interessen å få opp en ny friidrettsbane. I tillegg har vi meget god støtte fra hovedlaget som har satset på friidrett. Vi har mange foreldre som har stilt opp og har veldig god dugnadsånd, sier Jansson.

Start med barna

Jansson er veldig glad for å høre at OIF nå vil satse på å få opp en friidrettsavdeling på lang sikt og han er enig i tankegangen om å starte med de yngste.

- Du må starte med barna og få de til å trives. For å gjøre det, må du også prøve å engasjere foreldrene. Det skal ikke være noe alvor til å begynne med. Du skal helst aktivisere barna gjennom lek som er friidrettsrelatert, mener Jansson.

Han mener at friidrettsavdelinger må utvikle seg i takt med behovet.

- Om barna blir med videre er det viktig å fortsette med rekrutteringen under. Når barna blir større og blir med videre kan de med treneransvaret kanskje utvikle seg med råd fra andre klubber, gå på kurs eller få tips fra forbundet. Treningsbehovet må utvikle seg sammen med barna, sier Jansson.

Les også: Anlegg til ni millioner ble ikke brukt

Flere om ansvaret

Jansson tror det er helt avgjørende å finne noen som brenner for idretten i en oppstartsfase, men det er viktig at det er flere som bidrar.

- Kunsten er å fordele ansvaret på flere, slik at det blir en viss kontinuitet blant trenerne om noen gir seg. Så er det viktig at barna vet at det er trening når det er trening. Det er såpass stor konkurranse med andre idretter at du er avhengig av kvalitet på treningene. Da tenker jeg ikke bare på det idrettslige, men også det sosiale, sier Jansson.

Håper OIF lykkes

Jansson har stor tro på at Orkanger kan lykkes med å få opp en friidrettsavdeling og håper det blir noe av.

- Det er kjempeflott om de får det til. De har jo den flotteste friidrettsbanen i hele distriktet og vi trenger flere innenfor friidretten. Kanskje kan det bli et samarbeid på en eller annen måte i fremtiden. Vi inviterer gjerne kommende trenere på besøk på våre treninger for å vise hvordan vi gjør det. Vi ønsker ikke å fremstå som mestere i friidrettsfaget, men det er lurt å dele erfaringer, sier Jansson som ønsker Orkanger IF lykke til.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Leder i friidrettsavdelingen i Børsa IL Stig Jansson, tror Orkanger IF gjør lurt i å gi barna et godt tilbud i oppstarten av en ny avdeling. Foto: Arkiv